Republica Moldova plătește Gazprom în avans de frică să nu îi taie gazele

0
Publicat:

Republica Moldova este gata să efectueze o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună, pentru a atenua temerile că gigantul rus ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie.

Moldova se teme că Gazprom va diminua sau sista livrările de gaze
Moldova se teme că Gazprom va diminua sau sista livrările de gaze

„În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane dolari pentru luna septembrie”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spinu, potrivit Reuters.

Compania de gaze de stat a plătit Gazprom pentru luna august, dar o sursă principală a companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc. Lovită puternic de creșterea prețurilor gazelor de la invazia Ucrainei de către Rusia, Moldova are, de asemenea, trupe și forțe de menținere a păcii ruși bazate în regiunea sa separatistă Transnistria.

R. Moldova caută surse alternative de energie

Anterior, președintele Maia Sandu a spus că Republica Moldova se uită la surse alternative de energie. „Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a spus liderul pro-occidental.

În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea livrărilor de resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Spinu a spus că Republica Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până în „ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care circulă din România vecină. Transnistria va primi gaze la plata în avans din Moldova, a adăugat el.

Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a spus el, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Spinu a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Sandu nu a spus de ce Gazprom ar putea reduce sau reduce oferta. Gazprom, controlată de stat, care a redus livrările de gaz către Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu a comentat imediat observațiile ei.

Republica Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală - finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane de dolari.

Prețul gazului în Moldova fluctuează de la lună la lună în funcție de prețul spot al gazelor și petrolului. Dar de la 1 octombrie se va modifica formula folosită pentru calcularea prețului.

În prezent, formula prețului gazului este de 70% bazată pe prețul la gaze la vedere, care este foarte mare, și de 30% pe prețul petrolului. De la 1 octombrie, formula se va schimba la 70% pe baza prețului petrolului și 30% pe prețul gazelor la vedere.

Mii de protestatari s-au adunat la Chișinău în ultimele două weekenduri, cerând demisia lui Sandu și a guvernului ei și plângându-se de inflația ridicată și prețurile la combustibili.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite