REPUBLICA MOLDOVA: Industria doctoriilor, fără leac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsă de bani pentru a elabora şi produce medicamente autohtone, ne bazăm pe importuri. Savanţii spun că în 2020 am putea asigura jumătate din necesarul de produse farmaceutice, dacă am investi câteva miliarde de lei.

La ora actuală, piaţa Republicii Moldova este invadată de medicamente de import, care sunt, deseori, scumpe şi inaccesibile populaţiei. Pentru a schimba situaţia, un grup de cercetători de la Academia de Ştiinţe a Moldovei sugerează autorităţilor să injecteze câteva miliarde de lei în întreprinderile autohtone. În replică, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, spune că nu avem deocamdată nici capacităţile şi nici resursele necesare. „Avem o piaţă mică şi nu prezentăm interes pentru potenţiali investitori. Ar avea şanse mici de a-şi recupera cheltuielile", a declarat şeful de la Sănătate.

AVEM DOAR 20 DE MEDICAMENTE

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 6.000 de denumiri de medicamente, dintre care 1.109 sau 17% figurează ca fiind produse de cele 25 de firme farmaceutice autohtone. Asta nu înseamnă însă că toate medicamentele respective se şi produc în ţara noastră, susţin specialiştii. În realitate, peste 90% din produsele farmaceutice de pe piaţă sunt importate, deseori la un preţ exagerat. Totodată, 5-10% din leacurile produse în ţară sunt preparate generice şi doar 19-20 medicamente sunt cu adevărat autohtone, fiind elaborate de savanţii moldoveni. Este vorba de remedii antivirale, antiinflamatorii, antihipotensive, anticongestive, antiseptice, se precizează într-o analiză realizată de cercetătorii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Mai mult, savanţii de la Academie susţin că preparatele elaborate de ei aşa şi nu ajung să fie produse la fabrici, „iar lipsa de medicamente esenţiale este compensată prin importuri scumpe, inaccesibile populaţiei". Pentru a înlocui produsele de import scumpe, savanţii propun dezvoltarea industriei autohtone, care, potrivit lor, cu ajutorul unor investiţii de câteva miliarde de lei, ar putea asigura până în anul 2020 producerea a 40-50% din necesarul de medicamente vitale şi esenţiale.

OBLIGAŢI SĂ ACCEPTE REGULI STRICTE

„Cred că este o exagerare. Maximum la ce am putea pretinde în viitorii 5-7 ani este ca 20% din medicamentele de pe piaţă să fie de producţie locală", spune Vladimir Safta, profesor la Catedra Farmacie Socială din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu". Potrivit lui Safta, chiar dacă în prezent în ţară sunt înregistrate 25 de întreprinderi producătoare de medicamente, doar două au patru linii tehnologice de producţie atestate conform Regulilor de Bună Practică de Fabricaţie (GMP de la Good Manufacturing Practice).

image

Foto: Depozitele Farmaprim, cel mai important producător şi exportator de medicamente din Moldova/ Eduard Bâzgu

„Dacă s-ar introduce imediat obligativitatea regulilor GMP, cred că doar câteva întreprinderi locale ar supravieţui", precizează profesorul. Expertul aduce ca exemplu cazul unor întreprinderi, inclusiv a SA „Farmaco", din proprietatea statului, care pur şi simplu vor fi nevoite să se închidă. Or, o producţie conform GMP nu poate fi amplasată în centrul oraşului şi în apropierea unei centrale termoelectrice sau în preajma colectorului de deşeuri, cu alte cuvinte, acolo unde mediul înconjurător nu este ecologic pur.

INVESTIŢII DE 12,7 MILIOANE DE EURO

Vladimir Safta spune că un model pentru ceilalţi producătorilor locali ar trebui să fie întreprinderea „Farmaprim", amplasată într-o zonă ecologică de lângă satul Porumbeni, la o distanţă de şapte kilometri de Chişinău. Potrivit lui Ion Borziac, director general al „Farmaprim", pentru a lansa o întreprindere modernă ce ar corespunde standardelor GMP a fost nevoie de investiţii de 12,7 milioane de euro în ultimii trei ani. „Graţie calităţii producţiei, anul trecut am dublat exportul de medicamente, iar în prezent suntem principalul producător şi exportator din Republica Moldova", spune Ion Borziac.

Anul trecut întreprinderea a produs medicamente în valoare de circa 120 de milioane de lei. Ion Borziac menţionează că fabrica încă nu a ajuns la capacitatea maximă de 55 de milioane de ambalaje şi speră să obţină în curând certificatul GMP de model internaţional.

CE REPREZINTĂ STANDARDELE GMP

Regulile de Bună Practică de Fabricaţie (GMP de la Good Manufacturing Practice) se bazează pe conceptul managementului total al calităţii şi stabileşte cerinţe faţă de personal, spaţii, instalaţii, materiale, documentaţie, procesele de producere. În aceeaşi listă intră controlul calităţii, condiţiile sanitare, validarea proceselor tehnologice, autoinspecţii, evidenţa reclamaţiilor şi alte aspecte ce ţin de producerea industrială a medicamentelor.

Consumul, mai mare de 3 ori

În ultimii zece ani consumul de medicamente în Republica Moldova a crescut de aproape trei ori şi a ajuns în 2010 la circa 32 de dolari pe cap de locuitor, potrivit unei analize a companiei Pharmexpert din Rusia.

Chiar şi aşa, consumul de medicamente pe cap de locuitor este unul dintre cele mai reduse din Europa, dar şi din spaţiul CSI. De exemplu, în Ucraina este de două ori mai mare, în Rusia şi România de trei ori, iar în statele dezvoltate de 10-15 ori mai mare. Altfel spus, mai este loc pentru creştere. Circa 92% din medicamentele de pe piaţă sunt de import, iar încercările autorităţilor de a majora cota producţiei locale au eşuat până în prezent.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, valoarea importurilor de medicamente a ajuns anul trecut la 181,3 milioane de dolari, cu 4,8% mai mult decât în 2009, dublu faţă de nivelul anului 2006 şi de patru ori mai mult comparativ cu anul 2004. Cele mai multe medicamente importăm din Germania, Ungaria, India şi Rusia. Totodată, o creştere semnificativă au avut-o exporturile de medicamente, care s-au majorat cu 33,5% şi au ajuns la 60,5 milioane de dolari. Cel mai mult exportăm în statele CSI.

Accent pe medicamente originale

În opinia specialiştilor, o şansă pentru dezvoltarea industriei farmaceutice autohtone ar fi elaborarea şi lansarea în producţie a unor medicamente originale. Or, practica mondială demonstrează că 90% din veniturile producătorilor mondiali îl asigură doar 10% din tipurile de medicamente comercializate pe piaţă, acestea fiind, de regulă, produse originale. În acelaşi timp, pentru elaborarea şi lansarea în producţie a unui medicament este nevoie de cel puţin zece ani de cercetări şi testări, iar investiţiile pot fi de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de dolari. Aşa că în aceste condiţii producerea de medicamente generice pare a fi cea mai bună soluţie de menţinere pe linia de plutire a industriei farmaceutice autohotone. Pe această cale şi-au dezvoltat industria farmaceutică state precum India, Vietnam sau China.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite