Nouă români din 10 îşi prescriu singuri medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cumpără medicamente de la farmacie fără a cere sfatul medicilor FOTO Adevărul
Românii cumpără medicamente de la farmacie fără a cere sfatul medicilor FOTO Adevărul

Românii au cumpărat anul acesta mai multe medicamente decât anul trecut – este concluzia studiului Pharma & Hospital Report, realizat trimestrial de compania Cegedim România. Potrivit analizei, valoarea medicamentelor vândute de farmacii pacienţilor români a atins nivelul de 2,85 de miliarde de lei, doar în trimestrul al doilea din 2013 înregistrând o creştere de aproape 3% faţă de perioada similară din 2012.

În studiu se arată că printre cele mai căutate şi vândute medicamente sunt cele pentru durerile musculare, cele pentru afecţiunile cardiace, dar şi cele pentru problemele digestive.

Iar trendul s-ar putea menţine şi anul viitor. „Pentru anul 2014, în condiţiile actualizării moderate a listei de medicamente compensate, anticipăm o creştere. Piaţa are însă de suferit ca urmare a scăderii susţinerii publice şi a termenelor lungi de plată, numai o parte dintre pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament ”, a explicat Petru Crăciun, directorul companiei Cegedim România.

Chiar dacă majoritatea medicamentelor sunt vândute în baza unei reţete, după cum relevă raportul, românii folosesc tot mai des medicamente pentru care nu este nevoie de prescripţie medicală, aşa cum remarcă şi Petru Crăciun.

Comportament însuşit în familie

O problemă, susţin specialiştii, e faptul că 87% din români folosesc automedicaţia, după cum arată cel mai recent raport elaborat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în 2012.

Mai exact, documentul arată că adulţii aleg să se trateze fără a cere sfatul unui specialist, mai ales atunci când sunt răciţi sau au dureri de cap. În plus, cu toate că sunt conştienţi de efectele negative ale automedicaţiei, 6 din 10 părinţi o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un medic atunci când starea de sănătate le-o impune.

„Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familii”, a declarat profesorul Evelina Moraru, medic pediatru.

Automedicaţia, apanajul femeilor cu stare

Potrivit ARPIM, femeile sunt cele care utilizează cel mai des medicamente fără să apeleze în prealabil la un medic. Acestea au, de obicei, între 30 şi 49 de ani, fiind persoane cu studii superioare şi venituri medii sau ridicate şi administrează medicamente copiilor cu vârste mai mari bazându-se pe tratamente recomandate de medic în trecut pentru aceleaşi simptome.

Principalele surse de informare sunt internetul, farmaciştii sau prietenii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite