Republica Moldova, gazda următorului summit al Comunității Politice Europene: Mesajul lui Zelenski la reuniunea de la Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va găzdui următorul summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la sugestia făcută joi, la Praga, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la primul summit al CPE FOTO presedinte.md
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la primul summit al CPE FOTO presedinte.md

Propunerea a fost aprobată de liderii europeni prezenţi la Castelul din Praga pentru primul summit al CPE, a declarat un purtător de cuvânt al lui Charles Michel, citat de agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Spania va găzdui cel de-al treilea summit, iar Regatul Unit pe al patrulea, pentru a păstra alternanţa între statele membre UE și statele non-UE, notează DPA.

„Cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 lideri ai statelor şi regiunilor din Europa în ţara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noştri pentru parcursul şi viitorul european al Moldovei. El reflectă de asemenea caracterul pragmatic şi orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunităţii Politice Europene create astăzi”, a scris, joi, pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Mesaj de solidaritate în contextul agresiunii ruse din Ucraina

CPE, o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, este un forum care are drept scop îmbunătăţirea cooperării între ţările europene dincolo de graniţele UE. Cehia, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a găzduit joi primul summit.

La Praga, șeful statului francez a salutat „unitatea a 44 de ţări europene” care „au condamnat clar agresiunea rusă şi şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina”.

Fotografia de grup, realizată la impozantul Castel din Praga, a urmărit să transmită un mesaj de solidaritate într-un moment în care Europa se teme, odată cu apropierea iernii, de o criză energetică fără precedent din cauza războiului din Ucraina, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Fotografia de grup de la primul summit al CPE FOTO presedinte.md
Fotografia de grup de la primul summit al CPE FOTO presedinte.md

Volodimir Zelenski a intervenit la summit prin videoconferinţă. Președintele ucrainean a cerut „pedepsirea agresorului” rus şi „împiedicarea tancurilor acestuia să ajungă la Varşovia sau Praga”.

În ciuda acestui botez reuşit, noua structură stârneşte încă numeroase întrebări despre contururile sale, despre rolul său exact şi despre domeniul său concret de aplicare, în contextul în care, în spatele noului acronim, CPE, se găsesc ţări cu traiectorii radical diferite faţă de UE, cum ar fi Norvegia, Ucraina, Elveţia, Turcia, Regatul Unit, Republica Moldova, Serbia sau Azerbaidjan, remarcă AFP.

Întrebări legate de viitorul CPE

AFP își pune câteva întrebări în acest sens. Ce numitor comun poate fi găsit între candidaţi declaraţi la aderare, ţări care ştiu că uşa le este închisă pentru mult timp şi o ţară precum Regatul Unit, care a ales în urmă cu şase ani să părăsească zgomotos UE? CPE va fi un forum de durată sau se va alătura listei de proiecte fără viitor de pe continent, cum a fost Confederaţia Europeană propusă în 1989 de preşedintele francez de la acea vreme Francois Mitterrand? Nu există riscul ca CPE să devină o anticameră în care candidaţi la aderare vor fi nevoiţi să aştepte la infinit?

Mai mulţi lideri prezenţi la Praga au subliniat că CPE este o iniţiativă complementară, nu o alternativă la procesul de aderare la UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat faptul că cei 44 de lideri europeni s-au adunat „pentru a vedea cum poate fi construită o nouă structură de securitate” pe continentul lor. „Acest lucru trebuie să se facă fără Rusia, nu pentru că nu vrem ca Rusia să facă parte din Europa, ci pentru că Rusia lui Putin s-a exclus ea însăşi din comunitatea europeană”, a declarat el.

Reuniunea de la Praga a permis, sub auspiciile UE şi ale Franţei, o reapropiere între Azerbaidjan şi Armenia, două țări din Caucaz aflate în conflict deschis de mai mulţi ani.

Uniunea Europeană va trimite o „misiune civilă” în regiune pentru a contribui la demarcarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan şi pentru a relansa procesul de normalizare dintre cele două ţări, afectat de confruntările sângeroase din septembrie, transmite Agerpres.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite