Republica Moldova aşteaptă deznodământul negocierilor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova mai are o şansă să aleagă un nou guvren până pe 29 ianuarie 2016. FOTO: Alexandru Tarlev
Parlamentul Republicii Moldova mai are o şansă să aleagă un nou guvren până pe 29 ianuarie 2016. FOTO: Alexandru Tarlev

Partidele politice din Chişinău îşi păstrează poziţiile în cadrul negocierilor pentru învestirea unui nou guvern şi nimeni nu a anunţat o cedare semnificativă.

Liberalii sunt gata să voteze pentru orice premier propus, iar democraţii trebuie să prezinte candidatul la funcţia de premier, luni, 11 ianuarie 2016. PLDM a decis că participă mai departe la negocierile privind formarea majorităţii parlamentare, dar în aceleaşi condiţii ca până acum. 

Partidul Democrat din Republica Moldova urmează să-i prezinte luni preşedintelui Nicolae Timofti numele unui nou candidat la funcţia de prim-ministru. Deputatul Sergiu Sârbu a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că nu există altă soluţie decât reînceperea negocierilor şi găsirea unui consens cu Partidul Liberal, Partidul Popular European, Partidul Liberal Democrat şi cu cei 14 deputaţi foşti comunişti care au format Platforma Social Democrată. Potrivit lui Sârbu, viitoarea alianţă de guvernare trebuie să întrunească 61 de mandate, astfel încât să fie rezolvată şi problema alegerii şefului statului peste aproximativ două luni. Pentru alegerea preşedintelui ţării sunt necesare 61 de voturi, iar pentru alegerea prim-ministrului 51 de voturi.

Liberalii merg la guvernare

Deputaţii liberali din Parlamentul Republicii Moldova vor participa la crearea unei majorităţi parlamentare cu sau fără PLDM. Partidul Liberal a decis acest lucru în cadrul Consiliului Republican al formaţiunii, după care liderul Mihai Ghimpu a precizat că ar vota pentru un nou guvern inclusiv alături de cei 14 deputaţi care au părăsit Partidul Comuniştilor. Consiliul a împuternicit Biroul Politic al PL să negocieze programul de guvernare, partajarea funcţiilor, componenţa guvernului, dar şi votul asupra candidaturii PD la funcţia de prim-ministru. „Avem o realitate, ne place sau nu, asta e. Nu participăm pentru interese”, a spus Ghimpu. Cât despre votul alături de cei 14 deputaţi ex-comunişti, Mihai Ghimpu s-a întrebat „de ce să respingem o mână de ajutor atâta timp cât ei îşi doresc eradicarea sărăciei şi implementarea reformelor”.

„Da” pentru Plahotniuc

Întrebat dacă PL este gata să voteze candidatura lui Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu a spus că partidul său nu se axează pe persoane, ci pe interesul naţional şi continuarea parcursului european. Acesta a dat de înţeles că Nicolae Timofti ar putea să-l înainteze pe prim-vicepreşedintele PD Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, „doar Curtea Constituţională a spus clar. Dacă nu, atunci iarăşi vor avea loc sesizări la CC, dar eu cred că nu e timpul. Noi am pierdut mai mult de doi ani, din anul 2013”, a precizat Mihai Ghimpu. Însă liderul PL nu este sigur că Plahotniuc este candidatul ce urmează a fi desemnat de către PD. „Nu pot spune, dar ştiu că la negocieri figurau mai mulţi candidaţi”, a mai spus Ghimpu.

Funcţie captivă

În contextul crizei social-politice şi economice din Republica Moldova, liderul PL, Mihai Ghimpu, a organizat Şedinţa Consiliului Politic Republican al Partidului Liberal pentru a decide cum procedează mai departe. Ghimpu a acuzat liberal-democraţii că au capturat funcţia de prim-ministru a ţării noastre pentru toată viaţa. Liderul PL susţine că liberal-democraţii sunt cei care au compromis cursul european şi încrederea oamenilor. „Am crezut că şedinţa Consiliului Naţional Politic al PLDM-ului va schimba ceva în fomarea majorităţii, dar nu au avut cvorum şi participă cu aceleaşi condiţii. Apropo de stat capturat, am impresia că PLDM au capturat funcţia de prim-ministru pentru toată viaţa”, a declarat Mihai Ghimpu în deschiderea şedinţei Consiliului Republican al Partidului Liberal. Liberal-democraţii nu au comentat această acuzaţie.

PLDM vrea în continuare funcţia de premier

Liberal-democraţii s-au întrunit vineri, 8 ianuarie 2016, în Consiuliul Naţional Politic al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova. Din lipsă de cvorum, acesta nu a avut loc, deoarece mai mulţi membri PLDM erau plecaţi în vancanţă. Biroul Politic al PLDM, după şase ore de dezbateri, a decis că merg mai departe la formarea majorităţii parlamentare, dar au anunţat că condiţiile rămân neschimbate. Deputatul Iurie Ţap a spus că PLDM va discuta de pe poziţia luată la data de 13 decembrie 2015, când au cerut desemnarea unui premier independent şi scoaterea instituţiilor de stat de sub control politic. Fostul premier Valeriu Streleţ a declarat anterior că pentru formaţiunea sa este important ca nu Partidul Democrat să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru. 

PSRM nu participă la consultările cu Timofti

Preşedintele ţării Nicolae Timofti i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSRM, luni, 11 ianuarie 2016. La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat că socialiştii nu vor veni la consultări, deoarece ele nu au nici un rost. „Noi considerăm că unica soluţie pentru a scoate ţara din captivitate este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Iar alegerea unui guvern, oricare ar fi el, va menţine captivitatea asupra Republicii Moldova. Când preşedintele Timofti va înţelege aceste lucruri şi ne va invita la consultări despre cum putem ajunge mai rapid la anticipate, noi vom răspunde invitaţiei lui. Va veni oare la preşedinţie mintea moldoveanului cea de pe urmă?”, scrie Igor Dodon pe reţeaua de socializare Facebook.

Conform Curţii Constituţionale de la Chişinău, dacă nu se formează o majoritate parlamentară, care ar propune un candidat la funcţia de premier, preşedintele ţării are dreptul de a înainta un candidat ce poate fi votat sau nu de către deputaţi. În cazul respingerii candidatului propus de Nicolae Timofti vor fi organizate alegeri anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite