REPORTAJ FOTO Mândrescu şi Popescu, urmaşii lui Lenin de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi comunişti, în frunte cu Vladimir Voronin, s-au adunat în scuarul lui Lenin, Marx şi Engels de la „MoldExpo” din Chişinău. Dăinuieşte o atmosferă sobră din cauza vremii posomorâte şi reci. În scuar s-au adunat câteva zeci de persoane, bătrâni şi tineri, ţinând în mâini garoafe şi lalele roşii pentru a le depune la monumentul lui Lenin cu ocazia celor 145 de ani de la naşterea aşa-numitului lider al proletariatului din întreaga lume.

La un microfon instalat în mica piaţă a lui Lenin se ţin cuvântări înflăcărate în cinstea acestuia, din care lesne aflăm că liderul proletariatului este „cel mai viu dintre vii”.

„Partidul m-a educat, m-a învăţat şi mi-a oferit tot ce poate primi un om în lumea aceasta. Să nu fi fost partidul nostru, nu ar fi existat nici statul nostru. Noi şi astăzi trebuie să ţinem minte că Lenin este cel mai viu dintre vii. Cunoaşterea este puterea şi arma noastră!”, vociferează o femeie în vârstă care se prezintă Elena Vladimirovna.

Lenin, idolul

Urmează înmânarea carnetelor de partid pentru noii membri ai PCRM - tineri care stau în mulţime şi trăiesc, probabil, emoţii intense. Aceştia sunt chemaţi, pe rând, în faţa tuturor pentru a primi carnetul roşu din mâinile lui Vladimir Voronin. Acesta îi întâmpină cu un zâmbet de părinte iubitor, le strânge mâna şi le oferă solemn carnetele, apoi le spune câteva cuvinte de îmbărbătare şi apreciere. La această scenă, chiar şi soarele a ieşit pentru câteva minute de după nori.

tanarul Vasile Mandrescu la Lenin

Printre primii care a luat carnetul de membru al Partidului Comuniştilor este un tânăr din oraşul Nisporeni, care poartă numele românesc Vasile Mândrescu. „Eu cred că am făcut un pas responsabil. Tineretul în ziua de azi nu are principii, de aceea am intrat în partid. Partidul şi Lenin reprezintă pentru mine un grup unde voi veni cu inima curată”, ne spune tânărul. El ne destăinuie că nu vede nicio problemă în faptul că poartă un demn nume românesc, mai ales că ambii bunei au fost membri de partid. La întrebarea simplă „Ce reprezintă Lenin pentru tine?”, tânărul ne răspunde la fel de simplu şi fără ezitare: „Lenin este un idol pentru mine, pentru că nu fiecare om ar putea realiza atâtea lucruri”.

„A-l dărâma pe Lenin, e un act de mişelie”

image

Un alt proaspăt membru de partid este tânăra de 19 ani, studentă la Economie. Şi ea are un nume românesc, Adriana Popescu. Ne spune că a luat locul doi la olimpiada municipală la Istorie, iar faptul că ştie ceva istorie a făcut-o să realizeze valoarea „adevărată” a Partidului Comuniştilor. „A fi membru al acestui partid însemnă a face parte dintr-o echipă prietenoasă, unde fiecare este tratat la egal. Nimeni nu va mai putea repeta ceea ce a făcut Lenin, el a avut grijă de oamenii din clasa de mijloc şi de jos”, ne spune Adriana.

Un alt tânăr ne spune că pentru el este o mare cinste faptul că Vladimir Nikolaevici Voronin, în persoană, i-a înmânat carnetul de partid. Tânărul răspunde fără mult entuziasm, eschivându-se, dar un tovarăş mai experimentat îi şopteşte răspunsurile. „A fi comunist înseamnă a urma ideile comuniste. Lenin este o personalitate istorică”. Întrebat ce crede despre faptul că în Ucraina sunt dărâmate la greu statuiele lui Lenin acesta a răspuns: „Vă rog, eu personal nu vreau să ating tema Ucrainei. A-l dărâma pe Lenin, e un act de mişelie”, ne spune Vadim Samohvalov, elev la un liceul teoretic din capitală.

„Gorbaciov, Iuda secolului XX”

După înmânarea carnetelor de partid tinerilor membri şi comsomoliştilor, Vladimir Voronin a ţinut un discurs în care l-a numit pe Gorbaciov un „Iuda al secolului al XX-lea”, un om care a distrus cu ajutorul Occidentului tot ce a clădit Lenin. „Poporul sovietic a crezut în Perestroica. Dar întrebarea este, oare Gorbaciov singur a ajuns la ideea aceasta sau a fost condus spre ea?”. Într-un final, Vladimir Voronin a ţinut să menţioneze că a votat Guvernul de coaliţie minoritară doar pentru a face ca instituţiile statului să înceapă să funcţioneze.

O femeie de 78 de ani ne spune că este membru de partid de 50 de ani, iar recent a luat o medalie pentru această performanţă. „Am absolvit Şcoala Superioară de Partid, am trecut cursurile de leninistică. Sunt bucuroasă că Dumnezeu mi-a dat zile şi mă aflu astăzi aici”. Întrebată despre distrugerea monumentelor lui Lenin în Ucraina, femeia a spus că Ucraina va regreta ceea ce face, dar va fi prea târziu. „E oribil ce se întâmplă. Şi pe Leninul nostru au vrut să-l dărâme, însă noi l-am apărat!”, spune Tamara Morari, secretarul organizaţiei de partid al sectorului Râşcani.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite