Replici tăioase la şedinţa Guvernului. Unul dintre reprezentanţii societăţii civile este nemulţumit de lipsa de transparenţă a ministerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guvernul leanca

În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de Miniştri, vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, s-a referit la lipsa de transparenţă de la Ministerul Tineretului, care ar fi solicitat surse nejustificate din fondul de rezervă al statului.

Astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care Ministerul Finanţelor va aloca celor de la Tineret suma de 5,8 milioane de lei pentru a pregăti Lotul Naţional Olimpic la trei evenimente sportive: Festivalul Olimpic al Tineretului European din Olanda, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci şi Jocurile Olimpice ale Tineretului din Republica Chineză.

În acest context, Antoniţa Fonari a cerut explicaţii referitor la un document “unde se cer şase milioane din fondul de rezervă. Domnul Negruţa de la Finanţe spune că nu este de acord pentru că banii nu au fost prevăzuţi în buget. Mai mult, 1000 de euro se cer numai pentru pixuri, ca să nu mai vorbim de alte sume, spre exemplu 38 de mii de lei, bani de buzunar. Regele e gol!”.

Mai mult, potrivit reprezentantei societăţii civile, pe portalul particip.gov.md, site destinat transparenţei decizionale a Guvernului, Ministerul Tineretului are amplasat doar un document, cel mai transparent fiind Ministerul de Interne cu 206 proiecte.

“V-aş ruga să atrageţi atenţia la modul cât de transparentă este activitatea dumneavoastră. Ne-a luat două ore ca să convingem crearea acestui minister şi ne ia doi ani ca să-l facem să lucreze”, a completat Fonari.

Ministerul Tineretului se apără şi spune că sumele au fost cerute nu de ei, ci de Comitetul Naţional Olimpic. “Este iniţiativa Comitetului Naţional Olimpic. Nouă nu ne-a rămas decât să ne bucurăm. Am reacţionat promt şi avem fiecare cifră indicată. Mia de euro e solicitată nu de noi, ci de Comitet”, a replicat ministrul Tineretului Octavian Bodişteanu.

Antoniţa Fonari s-a arătat nemulţumită şi de faptul că agenda Guvernului este amplasată pe site nu vineri, potrivit regulamentului, dar luni dimineaţa, iar unele proiecte se publică chiar cu câteva minute înainte de şedinţă.

Premierul Iurie Leancă a reacţionat tăios. “O relaţie de parteneriat înseamnă nu o relaţie de mentor-discipol, dar una de egalitate. Aţi avut o tonalitate agresivă. Noi avem capacitatea să auzim. Motivul că agenda nu a venit vineri, dar luni, este că am mai avut o şedinţă sâmbătă. Şi s-a întâmplat doar de data aceasta. În linii mari, ne respectăm angajamentul. Nu avem nevoie de o tonalitate ridicată. Vă mulţumesc pentru analiză”, a replicat premierul. 
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite