Rep. Moldova. Motorina se scumpeşte cu doi lei, iar benzina cu un leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompa-benzina carburanti

După majorările semnificative de preţ de acum două zile, carburanţii se scumpesc din nou. Benzina cu cifra octanică 95 se scumpeşte cu un leu, ajungând la 26,68 lei pentru un litru, iar motorina cu – aproape doi lei, ajungând la 25 de lei, transmite IPN.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică precizează că evoluţiile economice regionale generate de situaţia din Ucraina au un impact semnificativ asupra preţurilor la petrol şi produselor derivate din acesta. Doar în primele opt zile ale lunii curente cotaţiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină şi 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creştere înregistrată pe piaţa produselor petroliere. O asemenea evoluţie într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a preţurilor la carburanţi, în special în statele precum Republica Moldova, care importă 100% din cantităţile necesare de produse petroliere.

ANRE plafonează preţurile la benzina cu cifra octanică 95 şi la motorină. Pentru comparaţie, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Gazul lichefiat, de asemenea, s-a scumpit şi a ajuns să coste 14,65 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite