Rep. Moldova. Consiliul Concurenţei investighează eventuale acorduri de cartel pe piaţa carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
benzinarie carburanti pompa benzina foto shutterstock

Consiliul Concurenţei precizează că investighează situaţia de pe piaţa produselor petroliere, inclusiv în ceea ce ţine de preţurile la benzină şi motorină, atât cu amănuntul cât şi cu ridicata. Şi anume, pentru a identifica eventuale acorduri de tip cartel sau abuzuri de poziţie dominantă. Consumul urmează să intervină de îndată ce va constata practici anticoncurenţiale, transmite IPN.

Consiliul Concurenţei menţionează că va interveni în special în situaţiile în care preţurile angro la motorină vor depăşi preţul maxim cu amănuntul stabilit de către regulator în baza cotaţiilor internaţionale. În cazul în care justificarea economică pentru apariţia unor astfel de situaţii va lipsi, Consiliul ar putea interveni în limita atribuţiilor stabilite în Legea concurenţei.

„Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Timp de un an preţul la motorină a crescut cu cinci lei şi în ultimele zile, tot cu cinci lei. Procurările angro au fost cu până la patru lei mai mari decât cele cu amănuntul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite