Renato Usatîi: Dodon va prelungi starea de urgenţă cu o lună pentru a amâna data alegerilor

0
0
Renato Usatîi, primar de Bălţi. La alegerile prezidenţiale din 2020 a obţinut 17% din voturi.
Renato Usatîi, primar de Bălţi. La alegerile prezidenţiale din 2020 a obţinut 17% din voturi.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, are o retorică similară opoziţiei din Parlament şi spune că starea de urgenţă ar fi fost instituită pentru a amâna dizolvarea Parlamentului. Aceasta pentru că, potrivit Constituţiei, pe perioada stării de urgenţă, Legislativul este menţinut funcţional, notează IPN.

 Mai mult, Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar intenţiona prelungirea stării de urgenţă prin vot în Parlament, pentru amânarea cu încă o lună a scrutinului parlamentar anticipat.

Potrivit lui Usatîi, instituirea stării de urgenţă nu ar fi fost dictată de numărul mare de decese şi persoane infectate, ci de dorinţa socialiştilor de a amâna alegerile parlamentare anticipate. Potrivit lui Usatîi, Igor Dodon ar fi conştient că magistraţii Curţii Constituţionale vor constata circumstanţele dizolvării Legislativului.

„Dacă Curtea Constituţională decide dizolvarea Parlamentului, alegerile pot avea loc nu mai târziu de 90 de zile de la data semnării decretului de dizolvare. Din acest motiv a fost introdusă această stare de urgenţă de 60 de zile, astfel încât alegerile să fie organizate în lunile septembrie-octombrie. Ca scenariu de rezervă mai au posibilitatea prelungirii cu o lună a stării de urgenţă”, a spus Renato Usatîi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, potrivit lui Usatîi, Igor Dodon ar fi cel care conduce, de facto, Guvernul în demisie, afirmând că o şedinţă a Guvernului a avut loc chiar la sediul PSRM.

„Dodon organizează şedinţa Guvernului în sediul PSRM. Credeam că s-a încurcat ceva, poate s-au întâlnit la un ceai, la o cafea. Dar nu, a fost organizată şedinţa Guvernului pentru a discuta introducerea stării de urgenţă. Şedinţa a fost condusă de Dodon. Toţi care au mai rămas la Guvern, miniştri, secretari de stat sunt ai socialiştilor. Şedinţa Guvernului a avut loc luni seara, la 19.00, la sediul PSRM”, a mai spus Renato Usatîi.

Renato Usatîi spune că după ridicarea stării de urgenţă, formaţiunea sa va organiza proteste de amploare faţă de gestionarea dezastruoasă a crizei sanitare din ţară. Potrivit deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, pe perioada stării de urgenţă sunt interzise mitingurile şi acţiunile în masă.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite