Renato Usatîi: CCM a decis să declare necontituţional decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru

0
0
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, primar de Bălţi
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, primar de Bălţi

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, susţine că a obţinut informaţii de la o şedinţă închisă a Curţii Constituţionale, în care judecătorii ar fi decis că vor anula decretul preşedintelui Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru.

Renato Usatîi a precizat că şedinţa publică a Curţii Constituţionale, la care ar urma să fie pronunţat oficial că decretul Maiei Sandu este declarat neconstituţional, va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

„La momentul actual, într-o şedinţa închisă a Curţii Constituţionale, se discută despre un draft al deciziei care va stabili care candidat la funcţia de premier va rămâne de facto. (...) Vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că în draft-ul deciziei scrie că decizia Maiei Sandu de a desemna repetat pe Natalia Gavriliţa este neconstituţională”, a declarat Renato Usatîi într-un Live pe Facebook.

Renato Usatîi a menţionat că de această decizie a Curţii se bucură cel mai mult Andrei Năstase şi Igor Dodon, însă nu a oferit alte detalii pe tema respectivă.

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite