Mariana Durleşteanu explică de ce a acceptat să fie propusă la funcţia de prim-ministru şi face un apel către politicieni: „Nu vă bateți joc de cetățeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Durleşteanu FOTO via Facebook
Mariana Durleşteanu FOTO via Facebook

Candidatul propus de majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, Mariana Durleşteanu, candidatura căreia a fost respinsă de preşedintele Maia Sandu, iar decretul a fost atacat la CCM, a explicat de ce a acceptat propunerea de a fi înaintată la şefia Guvernului. Ea i-a îndemnat pe politicieni să nu-şi mai bată joc de cetăţeni şi să găsească un compromis pentru a depăşi criza politică şi pentru a soluţiona problemele oamenilor.

„Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de prim-ministru, pentru că nu pot fi indiferentă şi nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice. Țin să menționez ca nu reprezint nicio formațiune politică şi nu am solicitat această poziție. Am acceptat propunerea în contextul situatţiei fără precedent: criză politică, pandemică şi economică”, a scris Mariana Durleşteanu pe Facebook.

Ea a atenţionat că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 si deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei, ci dublu - respectiv, ţara poate intra în colaps financiar.

„Consider că politicul existent trebuie să vină cu o Harta de Parcurs (road map) privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi si cum se gestionează ţara în această perioadă. Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 şi pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri?

Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare. Deci, cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, a afirmat Durleşteanu.

Potrivit ei, pentru gestionarea responsabilă a acestei crize politice/sociale/economice este necesar un Guvern cu asumare de răspundere şi independenţă executivă separat de ambițiile politicului. 

„Nu mă hazardez la această pozitţie de prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merită această suferinţă din partea politicului. În prezent este nevoie de o voință politică și asumare a răspunderii faţă de cetățeni de către toate puterile în stat cu acțiuni concrete”, a menţionat Durleşteanu.

Durleşteanu i-a sugerat preşedintelui Maia Sandu „să asigure un dialog cu toate fracțiunile întru a depăși această situatţie fără precedent şi pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”.

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite