Rectificarea bugetului, aprobată de Guvernul Streleţ. Cu cât vor fi reduse veniturile şi cheltuielile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Executivului au aprobat, ieri, proiectul privind rectificarea bugetului, care prevede cheltuieli mai mici cu 4,6%, iar veniturile planificate vor marca o scădere de 3,9%.

Potrivit unui comunicat emis, modificarea bugetului a fost necesară pentru a ajusta indicatorii în baza evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor. De asemenea, aceste rectificări au fost aprobate din cauza îngheţării finanţării din exterior şi pentru a revizui sumele granturilor şi împrumuturilor la buget. Reprezentanţii Guvernului susţin că în urma stabilirii noilor indicatori, vor fi găsite resursele financiare necesare pentru asigurarea compensaţiilor pentru acoperirea cheltuielilor privind majorarea tarifelor.

Astfel, veniturile planificate sunt mai mici cu 1,186 miliarde de lei sau cu 3,9% mai puţin decât suma stabilită iniţial, iar cheltuielile – cu 1,59 miliarde de lei sau cu 4,6%. Deficitul bugetar va fi finanţat cu 4,4 milioane de lei mai puţin sau cu 10% faţă de cât era indicat iniţial.  

Veniturile la buget se vor diminua din cauza încasărilor reduse la TVA şi alte plăţi legate de scăderea valorii comerţului exterior, reducerea importurilor cu mult peste valoarea prognozată la elaborarea bugetului, suspendarea temporară a suportului bugetar din partea Comisiei Europene.

Menţionăm că FMI a recomandat ca deficitul bugetar pentru anul curent să fie de 3% din PIB.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite