Recoltă mai bogată de floarea soarelui şi porumb în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recolta medie la hectar de floarea soarelui se estimează a fi mai mare comparativ cu 2017, când a constituit 2,1 tone/ha. Ministerului Agriculturii informează că în lunile iunie-iulie au căzut mai multe precipitaţii şi plantele s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai devreme. Se recomandă peste o săptămână să înceapă recoltarea în raioanele din centru şi sud şi peste două săptămâni – în raioanele din nordul ţării, transmite IPN.

Cât priveşte porumbul, specialiştii consideră că starea semănăturilor este satisfăcătoare, roada este formată şi eventualele căderi de precipitaţii nu vor afecta semănăturile. Astfel, conform prognozelor, în anul curent  recolta va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când a constituit 3,7 tone/ha.

Recoltarea porumbului anul acesta ar putea începe mai târziu ca de obicei, deoarece umiditatea seminţelor de porumb este înaltă. Estimativ, la finele lunii septembrie în raioanele din centru şi sud, iar în raioanele din nordul republicii – la începutul lunii octombrie.

Marin Grama, consultant superior la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului, a comunicat pentru IPN că în primăvară se estima o recoltă mai mică comparativ cu anul trecut, atât la floarea soarelui, cât şi la porumb. Între timp, lucrurile s-au schimbat spre bine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite