Recolta de grâu din acest an s-a micşorat cu 15 %, iar producătorii solicită majorarea preţului la pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta de cereale. FOTO: Arhiva Adevărul
Recolta de cereale. FOTO: Arhiva Adevărul

Reieşind din condiţiile climaterice din toamna anului trecut, dar şi seceta din luma mai 2015, recolta de grâu a constituit 920.000 tone, ceea ce înseamnă cu 15 % mai puţin decât în anul 2014. Anul acesta au fost strânse 2,8 tone de grâu la un hectar, iar recolta de orz este de 2,4 tone la hectar şi cea de rapiţă este de 1,7 tone pentru un hectar.

Astfel, securitatea alimentară este asigurată, deoarece necesarul anual pentru ţara noastră este de 340.000 tone de grâu, iar cealaltă parte va fi comercializată la un preţ foarte bun, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sulă. La moment, pe piaţă un kg de grâu se vinde cu 2,8-3 lei, un kg de orz - cu 2,7 lei, iar rapiţa costă 7,2 lei pentru un kg.

Referitor la însemânţarea din toamnă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a menţionat că „80 % din seminţe sunt asigurate, iar 20 % vor fi importate”.

„Producătorii de pâine şi Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova au solicitat o creştere a preţului pâinii cu 15%, ei trebuie să vină cu argumente şi calcule minuţios argumentate”, a declarat Ion Sulă în cadrul unei conferinţe de presă.

Majorarea preţului pâinii reiese din costurile făinii, care are o pondere de circa 49% în preţul pâinii, dar şi costurile energiei electrice şi a gazului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite