Reacţii după filmul cu Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reacţii la filmul cu Vlad Filat. FOTO Alexandru Tarlev
Reacţii la filmul cu Vlad Filat. FOTO Alexandru Tarlev

Reacţii la filmul cu Vlad Filat. Mai mulţi jurnalişti şi avocaţi au reacţionat la filmul indecent publicat în mediul online zilele trecute, în care apare Vlad Filat, fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, aflat în prezent în arest pentru 30 de zile, fiind bănuit de extorcare de bani şi corupere pasivă.

Majoritatea persoanelor care au reacţionat condamnă persoana care l-a publicat şi portalurile informaţionale care au preluat linkul.

Filmul a fost publicat pe data de 30 octombrie pe un site internaţional pentru adulţi, existenţa lui fiind anunţată de jurnaliştii de la pagina de ştiri moldova24.info. Cu o zi înainte, primarul de Bălţi Renato Usatîi anunţa pe contul său de Facebook că există un film indecent şi a publicat o captură din această înregistrare.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Renato Usatîi neagă implicarea în această acţiune

A doua zi după apariţia filmului, Usatîi a scris un mesaj în care a negat că el l-ar fi publicat. „Special pentru presa din România care mediatizează informaţii precum că, eu aş fi publicat înregistrarea video cu Filat şi acea fată. Anunţ: Eu nu am publicat înregistrarea video. Filat provoacă dezgust - atât mie, cât şi majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, dar toate au o limită. Chestiunile ce ţin de viaţa privată, soţie, copii, familie, amante, sunt teme tabu pentru mine”, scria politicianul pe pagina sa de Facebook. În acelaşi context, Usatîi menţiona că „înregistrarea video a fost făcută la reşedinţa lui Ilan Shor din sectorul Telecentru al capitalei”.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Soţia politicianului nu se simte intimidată de film

Pe 31 octombrie, a doua zi după publicarea fimului, jurnalista Angela Gonţa, soţia lui Vlad Filat, a reacţionat pe pagina sa de Facebook. „Intimidată? Da! Dar nu pentru că am privit un filmuleţ cum doi oameni maturi fac sex. Intimidată pentru că dacă ţi se întâmplă aşa ceva, şi e clar că i se poate întâmpla oricui, nu ai cui să te plângi şi să-ţi faci dreptate. Cui? Unei procuraturi şi unui CNA care acţionează în unison cu bandiţii fără epoleţi”, afirmă soţia lui Filat.

Jurnalista a adăugat: „Care este scopul să faci acest spectacol atâta timp cât în faţa judecătorilor procurorul spune că are suficiente probe ca Filat să fie judecat. Aveţi probe, aveţi dovezi? Sunteţi profesionişti? Minunat. Faceţi-vă treaba. Să triumfe adevărul! Dar de ce să-i umileşti familia? De ce să-i ruşinaţi părinţii în vârstă de 70 de ani? De ce? Ca să şantajaţi? Ca să intimidaţi?”, se întreabă Angela Gonţa.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Avocata Violeta Gaşiţoi analizează situaţia din perspectivă juridică

În cadrul unei dezbateri despre legalitatea şi ilegalitatea implicării în viaţa privată prin filmarea pe ascuns, avocata Violeta Gaşiţoi s-a referit la cazul Filat. „Viaţa privată a oricărei persoane este apărată de lege şi de actele internaţionale la care Republica Moldova este parte. În special art. 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului apără taina vieţii private şi a celei intime a oricărei persoane. Dacă înregistrările erau făcute de către reprezentanţii statului, atunci ele sunt ilegale atâta timp cât nu au fost efectuate în cadrul unui dosar penal cu permisiunea unui judecător de instrucţie. Dacă aceste înregistrări au fost efectuate de către persoane private, atunci urmează să verificăm scopul acestor înregistrări, necesitatea într-o societate democratică şi proporţionalitatea cu scopul urmărit. Dacă înregistrările au fost efectuate de către o persoană privată în alte scopuri, cum ar fi cele politice, scop de răzbunare, şantaj etc., atunci aceste acţiuni din start sunt interzise prin legea penală şi se pedepsesc conform Codului Penal”, scrie avocata pe mediaforum.md.

Tot ea spune că „atunci când astfel de cazuri ajung în public, conform art. 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, statul are obligaţia pozitivă de a începe o investigaţie efectivă cu scopul stabilirii tuturor circumstanţelor relevante cazului înregistrării în secret a acestor relaţii şi difuzarea lor în mass-media. Art. 8 CEDO apără atât dreptul de a nu fi înregistrat în secret, cât şi dreptul de a nu fi difuzate aceste înregistrări”. Avocata mai scrie că presa care a difuzat aceste înregistrări răspunde pentru asta conform legislaţiei Republicii Moldova. „Era suficient să se menţioneaze că a avut loc un astfel de caz, fără a difuza înregistrările video, iar scopul ar fi trebuit să fie doar pentru a atenţiona instituţiile de drept asupra ilegalităţilor care au fost comise vis-a-vis de viaţa privată şi intimă a persoanelor”.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Cornelia Cozonac spune că s-a încălcat legislaţia şi normele deontologice

La dezbaterea publică online iniţiată de Violeta Gaşiţoi a participat şi Cornelia Cozonac, presedintele Centrului de Investigatii Jurnalistice din Republica Moldova, care s-a referit direct la difuzarea în mediul online a filmului cu Vlad Filat. „Viaţa intimă a oricărei persoane, fie că e demnitar, fie că e cetăţean obişnuit, este de natură privată şi nimeni nu are dreptul să facă ingerinţe în viaţa privată a cuiva. Deci, filmările respective au fost făcute ilegal, cu încălcarea legii. Faptul că au fost scoase în spaţiul public şi tirajate, la fel, e încălcare atât a legislaţiei, cât şi a normelor deotologice. În mod normal, avocaţii lui Vlad Filat ar trebui să sesizeze organele de drept, Centrul Naţional pentru protecţia datelor personale şi să ceară cercetarea acestui caz. Cred că ar trebui să fie cercetat şi patronul localului unde s-a produs acţiunea, pentru că el trebuie să asigure securitatea clienţilor săi atâta timp cât se află în local. Este limpede că toate aceste înregistrări au fost făcute pentru a-l compromite pe Vlad Filat, a-l distruge ca politician”, scrie Cornelia Cozonac.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Ce crede jurnalistul Vasile Botnaru

Jurnalistul Vasile Botnaru scrie pe site-ul Platformei profesioniştilor mass media despre filmul în care este implicat Filat. „Radarul mâniei nu face nicio deosebire între Filat şi femeile din preajma lui, chiar dacă ele au părinţi, copii, rude, prieteni, colegi de serviciu. Şi degeaba încearcă Angela să-şi apere copilul. Mânia odată declanşată se propagă cu iuţeala focului pe cordonul bickford. Dacă asta ne dorim, atunci fireşte că trebuie să publicăm şi să republicăm şi să răspublicăm tot ce ne vine în poştă, fără să ne pese de unde şi de ce oare. Dacă vrem să probăm o dată în plus că trăim între coperţile unui îndrumar de manipulare şi acţionăm exact cum îşi doresc manipulatorii, atunci chit că trebuie să dăm publicităţii tot ce zgândărăşte nervii suprasolicitaţi ai cetăţeanului”, scrie jurnalistul.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Consiliul de Presă s-a autosesizat

În această dimineaţă, Consiliul de Presă din Republica Moldova s-a autosesizat în cazul preluării şi difuzării de către unele instituţii mass-media a imaginilor de pe un site pornografic şi a linkurilor directe la acestea. „Cazul va fi examinat la şedinţa Consiliului de Presă care va avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie 2015”, scrie pe pagina de Facebook a Consiliului.

Reacţii după filmul cu Vlad Filat. Ştirea s-a răspândit şi peste Prut

Tot în această dimineaţă, analistul Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, apreciază într-un articol „Cât de mizeră şi jegoasă poate să fie modalitatea de a distruge, de a strivi un oponent, de a-l umili şi călca în picioare pe el cu tot, cu familie, părinţi, soţie, copii? De ce ar trebui cineva să joace ţonţoroiul pe mormântul său politic? De ce şi-ar permite cineva această abordare de cea mai joasă speţă, de lupanare, de mocirlă morală a unei clase politice care şi-a făcut definitiv hara kiri?”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite