Raport: Planul de Acţiuni al Acordului de Asociere a fost realizat în proporţie de 73%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe anunţă că peste 73% din acţiunile Planului Naţional de Acţiuni al Acordului de Asociere au fost implementate. Rata de armonizare a legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar prevăzut de Acord este de 34%, transmite IPN.

Pe parcursul celor trei ani de implementare a Planului, dialogul politic al Republicii Moldova cu UE a cunoscut perioade de maximă intensitate, dar şi de încetinire determinată de instabilitatea politică. În 2016 eforturile s-au axat pe dinamizarea dialogului şi contactelor cu instituţiile şi statele membre ale UE.

Autorii documentului menţionează că, în pofida faptului că până la intrarea în vigoare deplină a Acordului de Asociere, care s-a produs la 1 iulie 2016, de jure puteau fi aplicate provizoriu doar două din nouă articole ale Acordului de Asociere, Moldova a depus eforturi în vederea realizării tuturor celor nouă articole. Pe parcursul primilor doi ani de implementare a Acordului de Asociere, au fost făcuţi paşi mici în domeniul reformării administraţiei publice, acţiunile de reformare au devenit mai vizibile în 2016.

Măsurile de implementare planificate pentru domeniul comerţului din Acordul de Asociere au fost realizate în proporţie de 63%. Respectiv, din cele 522 de acţiuni preconizate pentru perioada 2014-2016 au fost realizate 329.

În ceea ce priveşte asistenta financiară, UE a continuat să sprijine Republica Moldova prin intermediul programelor de asistenta în implementarea obiectivelor şi angajamentelor asumate. Priorităţile de asistenta pentru 2014-2017 au fost negociate şi stabilite în Memorandumul de Înţelegere în anul 2014. Acesta prevede suma de 350-410 milioane de euro în calitate de sprijin financiar pentru Moldova, direcţionat în special pentru susţinerea reformei administraţiei publice, dezvoltării rurale şi agriculturii, reformei poliţiei şi managementului frontierei.

Dacă în 2014 nivelul asistenţei acordate de UE Republicii Moldova se ridica la circa 130 de milioane de euro anual, rezultând în cel mai mare coeficient pe cap de locuitor din rândul ţărilor Parteneriatului Estic, atunci în 2015 acest indicator a scăzut considerabil – sub 60 de milioane de euro, drept consecinţă a suspendării de către UE a programelor de suport bugetar. În 2016 au fost întreprinse eforturi susţinute inclusiv pentru deblocarea asistenţei oferite de UE. În luna decembrie 2016 au fost recepţionate şase tranşe pentru patru programe, în valoare totală de c45,3 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite