Pungile din plastic, interzise în comerţ din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a votat joi, 25 mai, un proiect de lege ce prevede interzicea treptată a pungilor din plastic de unică folosinţă la punctele de vânzare. Acestea vor fi înlocuite cu cele din hârtie, amidon sau stofă. Din 1 ianuarie 2019, restricţiile vor fi aplicate pentru pungile mai groase, cu sau fără mâner. Pungile mai subţiri vor fi interzise în comerţ de la 1 ianuarie 2020, iar cele foarte subţiri – de la 1 ianuarie 2021, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului, deputatul liberal Valerian Bejan, a declarat că în Republica Moldova fiecare cetăţean foloseşte anual în medie 140 de pungi de plastic, adică 420 de milioane de pungi în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani, iar în timpul arderii emit gaze toxice. Producerea pungilor din amidon ar fi o soluţie, dat fiind faptul că Republica Moldova are un surplus de această materie la producerea de cartofi şi grâu.

Întrebat de către deputaţi cum va influenţa această interdicţie piaţa muncii, Valerian Bejan a spus că un singur agent economic produce pungi din plastic, restul comercianţilor le importă. Legea nu aplică interdicţii pentru exportul pungilor din plastic produse în Moldova în statele care le acceptă.

Potrivit proiectului, utilizarea sau comercializarea pungilor din plastic de unică folosinţă va fi sancţionată cu o amendă de la 5.000 la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite