PSRM îşi asumă angajamentul de a consolida statutul de neutralitate al R.Moldova şi respinge aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanii si Vlad Batrincea foto socialistii.md

Reprezentanţii Partidului Socialiştilor consideră că parteneriatul Moldovei cu blocul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord creează pericole evidente pentru securitatea statului. Ca parte a unui angajament electoral, socialiştii spun că vor veni în Parlament pentru a consolida statutul de neutralitate al ţării, transmite IPN.

Potrivit lui Vlad Batrîncea, secretar executiv al formaţiunii, Moldova, în virtutea legii supreme, este un stat neutru şi nu poate adera la blocuri militare. Spre regret, menţionează deputatul, după 2009 guvernarea a desfăşurat mai multe activităţi în parteneriat cu NATO, iar în 2017 Parlamentul a acceptat deschiderea oficiului de legătură NATO la Chişinău.

„Parteneriatul Moldovei cu acest bloc nu doar contravine Constituţiei Republicii Moldova, dar şi creează pericole evidente pentru securitatea statului şi presupune participarea contingentului militar moldovenesc în acţiuni militare, ceea ce poate crea Republicii Moldova anumite probleme în raport cu mai mulţi parteneri dinafara ţării”, a declarat socialistul.

Vlad Batrîncea a mai spus că Moldova este un stat neutru, mic, care nu are ambiţii geopolitice şi nici militare. 

„Considerăm că aceste hotărâri geopolitice doar dăunează Republicii Moldova şi ne transformă într-o piesă geopolitică în mâinile altcuiva. Vrem să fim prieteni cu toţii şi să nu avem război cu nimeni”, a mai spus secretar executiv al PSRM.

Colegul său Ghenadi Mitriuc consideră că deschiderea oficiului NATO în Moldova face imposibilă reîntregirea celor două maluri ale Nistrului. Deputatul mai spune că, dacă Moldova ar intra în blocul NATO, tinerii for fi implicaţi în diferite misiuni militare în alte state. „Noi vrem ca tinerii să facă familii aici, să deschidem şcoli, ca oamenii să aibă profesii pacifiste”, a mai spus Ghenadi Mitriuc.
   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite