PSRM: Guvernarea subminează suveranitatea şi statutul de neutralitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, preşedinte de onoare al PSRM.
Igor Dodon, preşedinte de onoare al PSRM.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova acuză sfidarea de către guvernare a „statutului de neutralitate a ţării noastre, prin aprofundarea cooperării cu NATO” şi îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu acest fapt, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, PSRM a criticat noul plan individual de cooperare cu NATO, pentru anii 2022-2023, aprobat de Guvern, care prevede, printre altele, desfăşurarea „consultărilor politice la diferite niveluri, dintre Chişinău şi ţările membre NATO, pe probleme de politică externă şi securitate”.

„Prin aprobarea acestui document, conducerea Moldovei a aprobat extinderea controlului NATO asupra forţelor armate ale Moldovei şi transferul informaţiilor cu privire la apărare către Alianţa Nord-Atlantică. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru un stat neutru. Noi suntem împotriva ca aspecte legate de politica internă a statului nostru să fie subiect de discuţie cu blocul militar, din care Moldova nu face parte”, precizează sursa citată.

PSRM şi-a exprimat îngrijorarea şi cu privire la vizita ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la sediul NATO de la Bruxelles şi întrevederile cu conducerea Alianţei. „Nu este clar scopul acestei vizite a şefului diplomaţiei unui stat neutru la sediul principal al blocului militar. De asemenea, este îngrijorător faptul că întâlnirea a avut loc cu uşile închise, fără reprezentanţii mass-media”, a specificat sursa citată.

PSRM dezavuează şi „intenţia de a organiza o şedinţă comună a Guvernelor Republicii Moldova şi României, pe 11 februarie curent, la care, printre altele, va participa şi ministrul apărării al ţării membre NATO”. „Acest lucru reprezintă o cale directă de asigurare a controlului departamentelor româneşti asupra sferei politice, economice, financiare, de apărare a Republicii Moldova şi spre absorbţia ulterioară a ţării noastre de către România”, se menţionează în comunicatul PSRM.

„Partidul Socialiştilor condamnă cu fermitate astfel de acţiuni ale Guvernului Republicii Moldova şi insistă pe dezicerea de la acţiuni care duc la subminarea suveranităţii şi statutului de neutralitate a ţării noastre”, a conchis sursa citată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite