Proprietarii de terenuri agricole vor avea dreptul să construiască pe acestea pensiuni agroturistice

0
0
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor avea dreptul, fără a schimba destinaţia terenurilor, să construiască pe acestea pensiuni agroturistice. Condiţia este ca proprietarul terenului să practice activitate agricolă pe o perioadă de cel puţin cinci ani. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului funciar, aprobat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării regionale şi Mediului, Vasile Luca, a precizat că proiectul vine să ofere posibilitatea proprietarilor de terenuri cu destinaţie agricolă să amplaseze structuri de primire turistică şi să desfăşoare activităţi de cazare şi de servire a mesei în localităţile rurale, fără a exclude terenurile respective din circuitul agricol. Ba mai mult, una din condiţii este şi ca în alimentaţia turiştilor să fie prezente produsele crescute pe terenurile agricole respective.

Vasile Luca a subliniat că deschiderea pensiunilor agroturistice va oferi posibilitatea creării locurilor de muncă în mediul rural în domeniul non-agricol. Pentru structurile agroturistice nivelul de confort şi calitatea serviciilor trebuie să atingă standardul de calitate trei stele. În cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfăşoare cel puţin o activitate legată de agricultură cum ar fi: creşterea animalelor, cultivarea diferitor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc.

În cadrul dezbaterilor în plen Parlamentului, unii deputaţi s-au arătat nemulţumiţi de impunerea termenului de cinci ani de activitate agricolă. În opinia aleşilor poporului, acest lcuru ar pune bariere în calea investitorilor străini care şi-ar dori să lanseze afaceri în Moldova în acest sector.

În replică, viceministrul Vasile Luca a spus că, în opinia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, termenul de cinci ani este suficient pentru a demonstra cert intenţia proprietarului terenului de a practica activităţi agricole, asigurând astfel realizarea scopului proiectului – de a crea posibilitatea desfăşurării unor activităţi alternative celei agricole. În acest circumstanţe, termenul impus va reduce riscul simulării desfăşurării activităţii agricole cu scopul practicării activităţii de turism.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite