Promo-LEX raportează cazuri de pretinsă corupere a alegătorilor şi transportări organizate la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Observatorii Misiunii Promo-LEX raportează cel puţin un caz de oferire a recompenselor băneşti, dar şi mai multe zvonuri şi tentative de corupere a alegătorilor. De asemenea, sunt raportate cel puţin 22 de cazuri de transportare organizată la vot, transmite IPN.

Potrivit şefului Misiunii, Pavel Postica, până la ora 14.00, observatorii au raportat 337 de semnalări de incidente, dintre care 221 au fost deja prelucrate. Potrivit lui Postica, cu regret, sunt câteva cazuri noi de intimidare a observatorilor şi  de obstrucţionare a procesului de observare liberă.

Pavel Postica a menţionat că, în municipiul Bender, observatorii Promo-LEX au fixat o situaţie în care alegătorii din regiunea transnistreană, după ce au votat, s-au îndreptat lângă un magazin. Acolo, la prezentarea fişei de însoţire a buletinului de identitate, cu ştampila specială aplicată pentru alegerile prezidenţiale, erau remuneraţi cu 400 de lei. Pentru aceasta ei trebuiau să semneze într-o listă de evidenţă. Conform celor observate, sunt plătite doar persoanele care s-au înscris prealabil în listă, înainte de vot. Şi la Cocieri, alegătorii discutau între ei despre o situaţie similară ca cea de la Bender.

Observatorii au constatat cel puţin 22 de cazuri de transportare organizată. Cel mai frecvent este vorba despre utilizarea aceloraşi unităţi de transport, care fac curse repetate, sau, pe alocuri, unităţi de transport cu o capacitate mai mare de opt persoane.

Astfel de situaţii sunt raportate la secţii de votare deschise în raioanele Căuşeni, Râşcani, Călăraşi, Cimişlia, Dubăsari, Floreşti, Anenii Noi etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite