Proiectul privind modificarea Legii procuraturii, avizat de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
f

Cabinetul de miniştri a avizat pozitiv luni, 1 iulie, iniţiativa de modificare a Legii cu privire la procuratură. Cele mai importante modificări vizează instituirea interimatului funcţiei de procuror general, excluderea condiţiei privind obligaţia de a deţine cetăţenia Republicii Moldova de către candidatul la funcţia de procuror general, precum şi extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, transmite IPN.

Potrivit proiectului, în cazul intervenirii vacanţei funcţiei de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului şi numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidenţial.

Ministra justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că se propune anularea condiţiei privind experienţa de cel puţin cinci ani în funcţia de procuror pentru candidaţii la funcţia de procuror general. De asemenea, se propune excluderea condiţiei deţinerii cetăţeniei Republicii Moldova de către un aspirant la funcţia de procuror general, fiind considerată oportună selectarea în funcţia de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, cu experienţă şi rezultate remarcabile în domeniul juridic.

O altă modificare propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor – de la 12 la 19. Cei şapte membri noi care se propun a fi incluşi în componenţa CSP urmează a fi delegaţi – unul de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, unul de către preşedintele ţării, doi de către Guvern, doi de către Parlament şi unul de către Consiliul Uniunii Avocaţilor. Conform proiectului, aceştia vor fi aleşi în cel mult şase săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor Legii cu privire la Procuratură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite