Procuratura Generală precizează: Ilan Şor ar putea fi scutit de pedeapsă doar în dosarul de dare de mită, nu şi în cazul celorlalte dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală a făcut joi, 2 martie, o precizare în cazul afirmaţiei procurorului general, Eduard Harunjen, pentru newsmaker.md, unde declara că „Şor şi-a ispăşit pedeapsa prin faptul că a scris autodenunţul”, referindu-se la autodenunţul lui Şor semnat pe numele lui Vlad Filat. PG subliniază că Şor ar putea fi scutit de pedeapsă, însă doar în dosarul de dare de mită, nu şi în toate, aşa precum ar fi publicat unele instituţii de presă.

„Potrivit declaraţiilor Procurorului General, legislaţia prevede că, persoana care a promis, oferit sau a dat bunuri ori servicii sub orice formă este liberată de răspundere penală pentru corupere activă, dacă ele i-au fost extorcate sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracţiunea pe care a săvîrşit-o.

De notat că, aceste prevederi se conţin în articolul 325 alin.(4) din Codul penal. Procurorul General a subliniat că în alte două dosare, în care figurează cetăţeanul Ilan Shor, procuratura „acţionează conform planului stabilit.”

Cu toate acestea, unele publicaţii, printre care postul Deutsche Welle Moldova, în materialul „Prăbuşirea definitivă a vectorului românesc şi pro-european în Republica Moldova?” din 28 februarie 2017, fără o elementară documentare, s-au grăbit să acrediteze ideea că figurantul „dosarului furtului miliardului”, Ilan Shor, şi-ar fi ispăşit deja pedeapsa pentru toate infracţiunile săvîrşite prin autodenunţul depus împotriva ex-premierului Vlad Filat, dînd o interpretare greşită şi tendenţioasă declaraţiilor Procurorului General.

Procuratura Generală lansează, pe această cale, un apel către reprezentanţii mass-media de a se documenta, într-o manieră cît mai corectă, înainte de a lansa în spaţiul public subiecte sensibile, pentru o corectă informare a opiniei publice, fără însă a prejudicia bunul mers al urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii generale.

Amintim că Ilan Şor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei. El pledează nevinovat. Shor se află în arest la domiciliu.

Omul de afaceri Ilan Shor s-a autodenunţat pe 12 octombrie 2015, iar o zi mai tărziu a scris detaliat pe zece pagini despre câţi bani şi în ce condiţii au fost transmişi, direct sau prin diferite sceheme frauduloase în care au fost implicate băncile furate, fostului premier al Republicii Moldova Vlad Filat, pentru a obţine protecţie în dezvoltarea afacerilor sale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite