Procesul contra a trei miliardari ruşi a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căile Ferate ale Rusiei au devenit ţinta unor atacuri de tip raider via Republica Moldova
Căile Ferate ale Rusiei au devenit ţinta unor atacuri de tip raider via Republica Moldova

Dosarul în care Iaroslav Iurcişin din Republica Moldova, împreună cu cinci companii din Rusia, sunt obligaţi să ramburseze o datorie de circa 700 de milioane de ruble ruseşti (17,2 milioane de euro) unui offshore urmează să fie examinat astăzi de magistraţii de la CSJ.

Cazul potrivit căruia Căile Ferate din Rusia şi alte patru companii mari din Rusia ar putea fi obligate să achite o datorie dubioasă de circa un miliard de ruble ruseşti a ajuns pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.

Dosarul a fost examinat iniţial de fabrica de manevre judiciare de la Căuşeni de Veronica Nichitenco, preşedintele judecătoriei.

Compania Winston Corporate Limited cere de la cetăţeanul moldovean Iuscişin Iaroslav şi firma rusească Prominvest-M încasarea unei datorii şi penalităţi de câteva sute de milioane de ruble, iar de la companiile Vagonpark, Regionvagonpark, Calea Ferată din Rusia şi Compania Federală de Pasageri, recuperarea unui gaj constituit din 450 vagoane feroviare marfare şi de pasageri în valoare de 690 milioane de ruble ruseşti (274,5 milioane de lei).

Instanţele ruseşti au respins pretenţiile, după care cei care stau în spatele acestui atac raider au mutat cauza în Republica Moldova.

Atac de tip raider la una dintre cele mai mari companii din Rusia

Experţii de la portalul rus zahvat.ru susţin că intenţia este de a folosi justiţia moldovenească pentru a scoate bani din companii respectabile.

Printr-o ordonanţă a procurorului general pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Două din cele cinci firme de la care se încearcă recuperarea banilor sunt mici şi cu datorii. În schimb restul sunt foarte mari. Căile Ferate ale Rusiei are vânzări de peste 40 de miliarde de dolari şi peste un milion de angajaţi. În proces este antrenată şi subsidiara sa „Federalinaia pasajirskaia kompania". Cât despre „Novaia perevozocinaia kompania", proprietarii acesteia sunt trei miliardari ruşi - Konstantin Nikolaev, Nikita Mişin şi Andrei Filatov, cu averi de peste un miliard de dolari. În spatele atacurilor s-ar afla un alt afacerist rus, Vladimir Voitov, care deţine mai multe companii din domeniul transportului din Rusia.

Trei miliardari ruşi şi una dintre cele mai mari companii din Rusia, ţinta şmecherilor în Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite