Primul pas spre adoptarea legii care interzice membrilor partidelor scoase în afara legii să participe la alegeri în R. Moldova

0
Publicat:

Parlamentul de la Chișinău a votat în primă lectură proiectul ce interzice membrilor partidelor scoase în afara legii să participe timp de trei ani la alegerile din țara lor, vot oferit după ce formațiunea prorusă Șor a fost declarată neconstituțională de magistrații Curții Constituționale.

Proiectul a fost votat în prima lectură de parlamentul de la Chișinău. FOTO: Multimedia.parlament.md
Proiectul a fost votat în prima lectură de parlamentul de la Chișinău. FOTO: Multimedia.parlament.md

56 de parlamentari și-au dat votul în cadrul ședinței de vineri a Legislativului pentru inițiativa legislativă realizată de reprezentanții partidului de guvernământ, adică PAS. 

,,Persoanele care erau membri ai organului executiv, cele care aveau funcții elective sau erau pe listele de candidați supleanți în momentul în care formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, nu vor putea fi alese pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale”, au anunțat autorii inițiativei legislative. 

Totodată, proiectul de lege include ,,prevederea potrivit căreia atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali”.

Proiectul va fi îmbunătățit

Totuși, acesta urmează să fie îmbunătățit în urma consultărilor în acest sens care sunt programate să înceapă săptămâna viitoare. 

,,Marți, 18 Iulie, începând cu ora 12:00 - cu reprezentanții partidelor parlamentare și extraparlamentare. Miercuri, 19 iulie, începând cu ora 11:00- cu reprezentații societății civile”, a informat Olesei Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. 

Propus după scoaterea în afara legii a partidului politicianului fugar Ilan Șor

Proiectul de lege a fost votat la aproximativ o lună după ce magistrații Curții Constituționale (CC) de la Chișinău au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului Șor, care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat că decizia CC este una așteptată de societate ,,pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.

,,Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.

Iar Igor Grosu, președintele PAS și al Parlamentului, a calificat decizia CC drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.

Potrivit reprezentanților Curții Constituționale, deputații formațiunii Șor ,,vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”.

Iar reprezentanții și membrii ,,Partidului Șor care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Ilan Șor a creat un bloc politic

Între timp, politicianul fugar, Ilan Șor, a anunțat crearea blocului politic ,,Șansă, Obligații și Realizări- Ș.O.R.”.

În noiembrie anul trecut, conducerea Ministerului Justiției de la Chișinău a depus  sesizarea, solicitând declararea neconstituțională a partidului prorus Șor, inclusiv din motiv că este finanțat din bani ilegali.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, susținea că și constatările autorităților din SUA cu privire la reprezentanții formațiunii proruse, inclusiv liderul Ilan Șor, denotă faptul că acesta promovează interesele unui stat străin și că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. Cei de la Șor au calificat gestul drept un abuz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite