Politicianul fugar Ilan Șor, rămas fără partid, anunță crearea unui bloc politic

0
Publicat:

Ilan Șor anunță crearea blocului politic ,,Șansă, Obligații și Realizări- Ș.O.R.”, în contextul deciziei Curții Constituționale prin care partidul prorus condus de el a fost scos în afara legii. Politicianul fugar susține că două formațiuni s-au alăturat deja intenției sale politice.

Ilan Șor anunță crearea unui nou bloc politic. FOTO: Arhivă
Ilan Șor anunță crearea unui nou bloc politic. FOTO: Arhivă

Potrivit lui Ilan Șor, proiectele realizate până acum de partidul prorus vor fi reprezentate de noul bloc politic „Şansă, Obligaţii şi Realizări - Ş.O.R.”, afirmând că magistrații care au decis scoaterea în afara legii a formațiunii vor fi încătușați. 

„Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a emis o hotărâre ilegală și fără precedent, privind lichidarea Partidului „ȘOR”.  Sunt convins că Partidul „ȘOR”, în calitate de persoană juridică, va fi restabilit prin decizia CEDO, unde vom depune în curând o plângere, iar judecătorii care au votat pentru această decizie ilegală și absurdă, la indicația Maiei Sandu, vor fi arestați”, a anunțat policianul fugar.

Ilan Șor mai adaugă că va coordona noul bloc, iar primele două partide care au aderat sunt partidele „Ai noștri” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, susținând că structura nouă este concurenta formațiunii de guvernământ, adică Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). 

„Cu Doamne-ajută! Blocul „Şansă, Obligaţii şi Realizări - Ş.O.R.” este principalul și singurul concurent al partidului de guvernământ PAS, motiv pentru care această formațiune a decis să reprime principalul său concurent politic. Îi salut pe colegii mei, care fac parte din familia și blocul nostru, unde îi așteptăm pe toți cei care vor să construiască o Moldova nouă și prosperă”, a punctat acesta.

În data de 19 iunie, Curtea Constituțională (CC) din Republica Moldova a admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului Șor, care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Reacțiile primelor persoane în stat 

Președinta, Maia Sandu, a declarat că decizia CC este una așteptată de societate ,,pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”. 

,,Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.

Iar Igor Grosu, președintele PAS și al Parlamentului, califică decizia CC drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.

,,Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții. Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne. Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică. Finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”, a notat Igor Grosu.

Potrivit reprezentanților Curții Constituționale, deputații formațiunii Șor ,,vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”.

Iar reprezentanții și membrii ,,Partidului Șor care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Sesizarea Ministerului Justiției 

În noiembrie anul trecut, conducerea Ministerului Justiției de la Chișinău a depus  sesizarea, solicitând declararea neconstituțională a partidului prorus Șor din motiv că este finanțat din bani ilegali.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, susținea că și constatările autorităților din SUA cu privire la reprezentanții formațiunii proruse, inclusiv liderul Ilan Șor, denotă faptul că acesta promovează interesele unui stat străin și că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. Cei de la Șor au calificat gestul drept un abuz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite