Primul miliard la douăzeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un miliard de lei (peste 61 de milioane de euro) a contabilizat în anul 2011 piaţa de asigurări din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

A fost nevoie de 20 de ani ca piaţa de asigurări a ţării noastre să ajungă la un volum de prime subscrise de peste un miliard de lei. Anul trecut această piaţă a crescut cu 9,7% faţă de anul 2010. Transpus în euro, piaţa a avansat cu 10% până la 61,4 milioane de euro.

Potrivit datelor publicate de portalul xprimm.md, daunele platite de asiguratori au cumulat 334 milioane de lei în creştere cu 3,5%. Potrivit datelor preliminare furnizate de CNPF, asigurările RCA au generat subscrieri de 228 milioane de lei, reprezentand 22,7% din totalul pieţei de asigurare. În acelaşi timp, asigurările Carte Verde au reprezentat în portofoliul pieţei de asigurare 18,8% (echivalentul unui volum de subscrieri de 189 milioane de lei).

Totodată, pe aceste două clase, asiguratorii au plătit daune în valoare de 85,95 milioane de lei (RCA), respectiv 59 milioane de lei (Carte Verde), practic, cele doua clase de asigurare reprezentînd însumat 43,4% din totalul daunelor avizate şi plătite de companii.
Topul companiilor de asigurare nu a suferit schimbări majore, primele trei societăţi din piaţă fiind Moldasig cu 28,10%, Asito cu 15,6% şi Grawe Carat Asigurări cu 11,5%. Primele trei au însumat peste 55% din totalul subscrierilor, iar primele 5 companii din piaţă au realizat 73% din totalul subscrierilor.

Experţii susţin că piaţa asigurărilor din ţara noastră este una subdezvoltată şi reprezintă doar 1,4% din PIB, în timp ce în alte state din regiune cota este de câteva ori mai mare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite