Preşedintele Nicolae Timofti cere Parlamentului să numească doi judecători la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Tuimofti, preşedintele Republicii Moldova. FOTO Arhivă
Nicolae Tuimofti, preşedintele Republicii Moldova. FOTO Arhivă

Preşedintele Nicolae Timofti a adresat astăzi un mesaj Parlamentului, prin care solicită să fie modificată Legea privind Curtea Constituţională şi să fie numiţi, în regim de urgenţă, doi judecători la Curtea Constituţională, pentru a debloca activitatea acestei instituţii.

„În prezent Curtea Constituţională este nefuncţională din cauza imperfecţiunii legislaţiei privind mecanismul de numire a judecătorilor acestei instanţe, precum şi a modului de convocare a plenului Curţii. Conform actualelor prevederi ale Legii cu privire la Curtea Constituţională, aceasta este în drept să se convoace în plen numai după ce au fost numiţi cel puţin 4 judecători din partea tuturor autorităţilor competente“, se menţionează în mesajul adresat Parlamentului.

Totodată preşedintele menţionează că a solicitat forului legislativ să se implice în vederea deblocării situaţiei create prin examinarea în mod prioritar a proiectului de lege privind modificarea articolului cu privire la Curtea Constituţională, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă. 

Preşedintele a înaintat spre examinare Parlamentului, în regim prioritar, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituţională, care prevede anularea obligativităţii ca judecătorii CC să aibă reprezentare din partea tuturor autorităţilor competente, astfel ca ea să fie funcţională chiar şi cu prezenţa a patru judecători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite