Preşedintele Consiliului raional Criuleni, reţinut de CNA pentru 72 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au descins miercuri, 26 aprilie, în biroul preşedintelui Consiliului raional Criuleni, Iurie Andriuţă. În urma percheziţiilor, oamenii legii l-au reţinut pe Andriuţă, demnitarul fiind vizat într-un dosar de abuz de putere.

Potrivit CNA, Andriuţă este bănuit de trucarea unor licitaţi, desfăşurate în cadrul unor proiecte finanţat de UE, prin favorizarea unor agenţi economici în interes personal şi material.

Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că, în primăvara anului 2015, Consiliul raional Criuleni a fondat Întreprinderea Municipală „Edilitate Criuleni”, drept parte a proiectului „CBCRurWaste”, finanţat de Uniunea Europeană, cu scopul gestionării procesului de colectare, sortare şi presare a deşeurilor solide din raion. În calitate de preşedinte al Consiliului, bănuitul ar fi solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul companiei municipale „Edilitate Criuleni”.

Însă, după ce a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie, întreprinderea municipală „Edilitate Criuleni” a încheiat un contract de subantrepriză cu compania ,„Crioleal-Com” SRL, condusă de fiul preşedintelui Consiliului. 

Anterior, compania menţionată a fost deţinută de însuşi preşedintele raionului.

De asemenea, preşedintele raionului Criuleni se mai bănuieşte că, urmărind scopuri personale şi materiale, ar fi promovat un agent economic pentru proiectarea lucrărilor de reparaţie a drumului M21-L352-L314 Cruglic-Ohrincea-Jăvreni. În pofida faptului că lucrările erau deja efectuate, preşedintele raionului Criuleni, în calitate de şef al grupului de lucru şi în complicitate cu ceilalţi membri, ar fi desemnat în calitate de câştigător al licitaţiei compania ,„Intexnauca” SA.

Astfel, s-a constatat că deschiderea ofertelor a avut loc la 26.07.2016, însă conform raportului tehnic ,„Servicii de proiectare pentru lucrări de reparaţie a drumului M21-L352-L314” s-a stabilit că lucrările au fost efectuate la data de 22 iulie 2016, adică anterior deschiderii ofertelor agenţilor economici. Totodată, în textul raportului menţionat nu este indicat numărul contractului încheiat cu Consiliul raional Criuleni, fiind lăsat loc liber.

Organul de urmărire penală constată că membrii grupului de lucru în frunte cu preşedintele, cunoşteau din start că ,„Intexnauca” SA va fi desemnată câştigătoare a licitaţiei.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 10 ani.

Amintim că fostul preşedinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru este bănuit de însuşirea a circa 1.700.000 de lei din urma unor proiecte investiţionale europene. El a fost reţinut alături de ex-vicepreşedinte al raionului Criuleni şi şoferul lui Rotaru. La fel, a fost reţinut şi fostul manager de proiect al Agenţiei de Implementare a Proiectului CBCRurWaste, din cadrul Consiliului raional Criuleni. 

În 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2.000.000 de euro, pentru proiectul „CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi „CRING”, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.  

Audiaţi de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, părţile vătămate au recunoscut că, pentru a nu supune riscurilor executarea contractelor şi a nu ajunge la unele conflicte cu donatorii, aceştia ar fi transferat suma indicată, în tranşe, pe conturile unei companii petroliere, recomandate de fostul preşedinte al raionului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite