Preşedinte fără reşedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Nicolae Timofti s-a ales doar cu un birou într-o reşedinţă din centrul Capitalei, care include o anticameră, unde stă secretara, un cabinet de lucru şi o cameră de odihnă. Asta în timp ce Marian Lupu a rămas în vila de lângă Preşedinţie.

Într-o ţară normală, un preşedinte are birou într-un palat frumos, stă în vile somptuoase de pe maluri de râuri şi de lacuri, că de!, doar este cel ales sau uns să ne conducă. Totul îi este pus la dispoziţie de către stat pe durata exercitării mandatului. Asta se întâmplă într-o ţară normală. În Republica Moldova, toate sunt pe dos.

Preşedinţia este în reparaţie de trei ani, iar până se adună banii necesari fiecare trage cât poate de mult la turta lui. Astfel, în urma împărţirii algoritmice - altfel nimic nu se face în patria noastră guvernată de o coaliţie -, preşedintele Nicolae Timofti s-a ales doar cu un birou într-o reşedinţă din centrul Capitalei. Aceasta include o anticameră, unde stă secretara, un cabinet de lucru şi o cameră de odihnă. Nici pomină de spaţiu pentru armata de funcţionari şi consilieri angajaţi la Preşedinţie. Aceştia stau astăzi în clădirea Guvernului, la Ministerul Agriculturii, dar şi prin alte imobile, de unde deocamdată nu-i alungă nimeni.

Nu ar fi deranjant acest fapt dacă lângă sediul Preşedinţiei n-ar exista două vile, ocupate de alţi găzdaşi, unul dintre care este nimeni altul decât preşedintele Parlamentului Marian Lupu, fost şef interimar al statului şi ex-candidat la cârma ţării. Deci domnul Lupu a renunţat la funcţia la care a râvnit mai mulţi ani, nu şi la vila de lângă Preşedinţie. Dacă e să judecăm după logica amplasării birourilor deputaţilor, Marian Lupu ar trebui să se mute la Ministerul Agriculturii, pe acelaşi etaj cu Vlad Plahotniuc, colegul său de partid, prim-vicepreşedinte al Legislativului.

Eu, cetăţeanul simplu, nu pot înţelege cum un şef de stat are un singur birou şi mă tem că nici diplomaţii sau alţi străini care vor ajunge să discute cu preşedintele Republicii Moldova n-o să priceapă nimic. Timofti, modest fiind, i-a mulţumit lui Lupu, când acesta i-a prezentat „reşedinţa". Lupu a râs cu poftă şi i-a spus în cel mai oficial şi diplomatic mod: „Mata ai prins lucrurile pe jumătate"...

Liderii Alianţei vor trebui să caute o reşedinţă de stat demnă de un preşedinte, asta în cazul în care nu vor să aibă o păpuşă în fruntea ţării. Ar fi păcat pentru democraţia moldovenească.

Şi mai jenant a fost că la o zi de la învestire, unul dintre liderii democraţilor, Dumitru Diacov, a declarat că cel mai bun preşedinte ar fi fost Marian Lupu. Vă daţi seama cât respect trebuie să aibă oamenii simpli pentru preşedintele Nicolae Timofti, dacă cei care l-au ales deja îl contestă?

Da, domnul preşedinte încă se poticneşte, nu este obişnuit să fie urmărit de camerele de luat vederi, să ţină discursuri, să respecte protocolul, dar, dacă tot a fost ales în această funcţie, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, dar să nu ne batem joc de el!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite