Preoţii din Republica Moldova cer excluderea avorturilor din lista serviciilor acoperite de poliţa medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova solicită Ministerului Sănătăţii excluderea efectuării avorturilor din lista serviciilor medicale care sunt acoperite de poliţa medicală. Totodată, preoţii din Republica Moldova reiterează faptul că avortul reprezintă un păcat capital din perspectiva religioasă şi că fiecare fiinţă umană are dreptul la viaţă.

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova susţine că acoperirea costurilor pentru efectuarea avorturilor generează fenomenul „impozitul pentru avort”, adică obligă cetăţenii să plătească pentru avorturi chiar dacă ei consideră această acţiune criminală. Biserica spune că avortul, indiferent de condiţiile în care este efectuat, e o încălcare a poruncii „nu ucide” şi acest lucru este inadmisibil.

Totodată, în cadrul şedinţei de joi, 10 decembrie, Sinodul a cerut Ministerului Sănătăţii să acorde medicilor dreptul de a refuza efectuarea avorturilor din motive religioase sau de conştiinţă şi să asigure consiliere psihologică pentru femeile care doresc să avorteze sau cele care sunt supuse tratamentelor fertilizării in vitro.

Preoţii solicită medicilor să-i consulte pe moldovenii fără IDNP

De asemenea, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a abordat problema datelor cu caracter personal pe care unii credincioşi refuză să le includă în baze de date electronice din motive religioase şi de securitate. În acelaşi timp, unii moldoveni sunt deţinătorii Certificatului Nr.9 şi a buletinului de identitate provizoriu care nu dispune de un cod de identitate (IDNP). Deşi deţinătorii unor astfel de acte pot beneficia de toate serviciile şi drepturile ca şi cetăţenii cu IDNP, unii moldoveni susţin că medicii refuză să le acorde asistenţă şi să-i spitalizeze.

În acest context, preoţii solicită ministrului în exerciţiu, Ruxanda Glavan, ca toate instituţiile medicale să fie informate despre acordarea serviciilor medicale, în conformitate cu legislaţia, persoanelor care din motiv religios au refuzat IDNP-ul şi să creeze un sistem de evidenţă non-electronică a datelor pacienţilor deţinători ai Formulatului nr.9 şi a buletinului de identitate provizoriu fără IDNP.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite