Premierul Gaburici: Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI FOTO:Alexandru Tarlev
Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI FOTO:Alexandru Tarlev

Dacă nu se ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internaţional, va urma o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova şi va fi nevoie de recurs la diferite acţiuni, de genul reducerii în masă de cadre, stopării investiţiilor, a declarat premierul Chiril Gaburici în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Premierul Gaburici a anunţat că o misiune a FMI va sosi în Republica Moldova la mijlocul lunii mai pentru a începe negocierile, transmite IPN. „Tot procesul durează 18 săptămâni. Avem o listă de precondiţii din partea FMI pe care noi le-am evaluat şi am decis că suntem gata să negociem pentru a semna acordul”, a explicat premierul.

Creditorii dau bani unui stat dacă au încredere

Expertul economic Petrisor Gabriel Peiu, a precizat pentru Adevărul Moldova, pe 18 februarie în ziua investirii Guvernului Gaburici, că singura soluţie de avarie pentru Republica Moldova este un acord cu FMI (Fondul Monetar International) prin care să obţină un credit şi programe de reconversie de la Banca Mondială, implemetând reforme care să permită investiţii străine. În opinia sa, soluţia pe termen lung este schimbarea structurii economice ce presupune investiţii străine în activităţi productive. Peiu a subliniat că creditorii dau bani unui stat aşa cum  dau şi unei firme, în măsura în care au încredere că acel stat cheltuie banii respectând agenda asumată la masa negocierilor. Dacă ei nu au încredere in modul in care un stat este condus, le este frică ca banii se vor risipi pe alte prioritati guvernamentale şi atunci nu vor mai acorda credite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite