Ponta: Am încredere în profesionalismul TVR de a informa corect despre realitatea de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVR revine în Republica Moldova
TVR revine în Republica Moldova

Premierul român Victor Ponta a declarat, joi, că are încredere în profesionalismul TVR de a informa corect şi util cetăţenii români şi moldoveni despre realitatea de la Chişinău şi a promis ca Guvernul va sprijini financiar şi legislativ această instituţie.

Declaraţia a fost făcută de premierul României după ce a asistat la semnarea Acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de către Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, şi Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova.

"Am încredere în profesionalismul Televiziunii Române de a informa corect, de a informa într-un mod util pentru cetăţenii din Moldova şi pentru noi, cei de aici, despre realitatea de la Chişinău. Spun: «felicitări, TVR», aveţi tot sprjinul Guvernului, ştiu că va fi nevoie de sprijin ca întotdeauna şi pe partea financiară şi pe cea legislativă", a spus Ponta.

"De 6, 7 ani vorbeam de relaţii frăţeşti şi prieteneşti şi aveam un litigiu între noi, un proces la CEDO, ceea ce era absolut anormal. Cred că e un semn foarte bun de normalitate, e un semn foarte bun de prietenie, cred că este dreptul cetăţenilor din Moldova, dreptul fundamental de a avea acces la informaţii din toate sursele posibile", a adăugat Ponta.

"Asistăm la un gest de corectare a unei greşeli comise de fosta guvernare comunistă. Cred că nu este normal ca între statele noastre să existe probleme în relaţiile bilaterale, iar ceea ce am făcut azi dovedeşte că putem trece peste orice obstacol. Felicit echiepe de negociatori şi felicit TVR", a spus, la rândul său, ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Oleg Efrim.

De asemenea, preşedintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a precizat că de la sfârşitul acestui an se doreşte realizarea unei grile dedicate cetăţenilor Republicii Moldova.

Secretarului de stat Bogdan Aurescu a precizat că TVR revine în Republica Moldova pe cablu şi prin transmisia digitală experimentală, care acoperă deocamdată zona Chişinău.

"Din 2015, pe multiplexorul cu acoperire naţională, înţeleg că va acoperi 85% din suprafaţa Republicii Moldova. De asemenea, acordul conţine o serie de garanţii importante în ceea ce priveşte neretragerea licenţei de emisie, nesuspendarea licenţei de emisie, imposibilitatea suspendării emisiei în sine, neinterferenţa în grila de programe şi o serie de prevederi financiare favorabile pentru SRTv", a adăugat el.

Deocamdată, transmisiile TVR vor putea fi recepţionate de aproximativ 50% din cetăţenii moldoveni. 

Programele Televiziunii Române vor putea fi urmărite din nou în Republica Moldova, după ce Claudiu Săftoiu şi agentul guvernamental al Republicii Moldova Lilian Apostol au semnat acordul de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Astfel, televiziunea publică împreună cu Guvernul României şi reprezentanţii Republicii Moldova au găsit o soluţie ca producţiile Televiziunii Române să poată fi vizionate iar de telespectatorii din ţara vecină. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite