Ponderea exporturilor moldoveneşti în UE marchează o ascensiune puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul exterior al Republicii Moldova a înregistrat în luna mai un declin, exporturile diminuându-se cu 16,2%, iar importurile - cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent.

Potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), exporturile de mărfuri s-au cifrat, în mai, la 1,72 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 14,3% mai puţin comparativ faţă de luna similară a anului trecut. În ianuarie-mai curent, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 812,3 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 16,2%.

Informaţia statistică relevă faptul că, deşi volumul exporturilor moldoveneşti în UE s-a redus nesemnificativ comparativ cu primele 5 luni ale anului trecut, ponderea acestora în totalul exporturilor a crescut de la 53,8% la 64,6% în ianuarie-mai 2015.

În acelaşi timp, cota livrărilor de produse moldoveneşti în ţările CSI s-a redus de la 31,8%, cât era în ianuarie-mai 2014, la 22,4% în perioada respectivă a acestui an. Republica Moldova a exportat în statele membre ale CSI cu 40,8% mai puţine mărfuri.

Totodată, importurile de mărfuri realizate, în mai, au însumat 328 milioane de dolari, cu 0,4% mai puţin faţă aprilie şi în scădere cu 24,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ianuarie-mai curent, importurile au totalizat 1,63 miliarde de dolari, cu 22% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Republica Moldova a importat mai puţine mărfuri din Uniunea Europeană. Astfel, valoarea importurilor de mărfuri europene s-a redus, în primele cinci luni ale acestui an, cu 23,1%, deţinând o pondere de 47,7% în totalul importurilor. 

Şi cota volumului de mărfuri importate din CSI a scăzut de la 27,9% la 26,6%, valoarea acestora înregistrând o diminuare de 25,6% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut.

Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea, în ianuarie-mai, a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 821,3 milioane de dolari SUA.

Amintim că, ieri, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că valoarea comerţului exterior prevăzută în buget este mai mare decât datele înregistrate, ceea ce afectează şi suma încasărilor vamale furnizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite