Poluare ridicată a aerului la Chișinău. Limitele maxime permise pentru particule în suspensie, depășite de aproape trei ori

0
Publicat:

Specialiștii din domeniul mediului din Republica Moldova avertizează că de mai multe zile în capitala țării, Chișinău, este un nivel ridicat de poluare. Acesta a fost cauzat de mai mulți factori, între care vremea deosebit de caldă pentru această perioadă.

În Chișinău se atestă un nivel ridicat de poluare a aerului. FOTO: Mediu.gov.md
În Chișinău se atestă un nivel ridicat de poluare a aerului. FOTO: Mediu.gov.md

 ,,Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că, nivelul de poluare a aerului în mun. Chișinău se menține ridicat. În primele zile ale noului an s-a înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10mkm, limita fiind depășită de 2,8 ori”, anunță specialiștii celor două instituții.

Reprezentanții structurilor pun poluarea aerului pe seama a trei factori: vremea caldă, aglomerația de mașini din unele sectoare ale urbei, dar și fumul, funinginea eliminate în procesul de încălzire al locuințelor. 

,,Autoritățile din domeniul mediului anunță că, motivele care contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizat prin influența aerului cald în combinație cu vântul  slab și prezența straturilor de reținere. Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală, au contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, contribuind la depășirea normelor sanitare pentru particulele PM10 mkm. De asemenea, aceasta depășire semnificativă este condiționată și de nivelul ridicat a traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale”, au menționat funcționarii. 

Recomandări pentru fabrici, uzine și agenți economici

Specialiștii mai spun că monitorizează situația și le recomandă cetățenilor să nu se îngrijoreze, însă au venit cu mai multe recomandări pentru agenții economici, fabricile și uzinele de pe teritoriul municipiului Chișinău. 

,,Autoritățile atrag atenția agenților economici care sunt cei mai mari poluatori că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile. În acest sens, CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție, trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, au conchis aceștia.

Recomandările au fost lansate, după ce reprezentanții Primăriei Capitalei au solicitat marți informații cu privire la motivele și sursele poluării aerului, precizând că ei pot pune umărul la remedierea problemei. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite