Cine este Ilan Șor, politicianul cheie pro-Kremlin din Rep. Moldova care a devenit celebru ca urmare a furtului miliardului

0
Publicat:

Situația economică dificilă a R. Moldova a făcut loc unor politicieni care doresc să profite de pe urma crizei și să restabilească controlul asupra țării, printre ei este Ilan Șor, organizatorul și susținătorul protestelor antiguvernamentale, care are legături cu Rusia, potrivit Novayagazet.eu.

Ilan Șor a devenit celebru datorită furtului miliardului, potrivit presei străine. FOTO: Arhivă
Ilan Șor a devenit celebru datorită furtului miliardului, potrivit presei străine. FOTO: Arhivă

Potrivit jurnaliștilor Novayagazet.eu, în timpul protestelor antiguvernamentale din 18 septembrie, Ilan Șor a apărut online prin intermediul unui televizor LED, spunându-le oamenilor că îi iubește și se va întoarce în curând. Și asta pentru că se afla în Israel, sub sancțiunile SUA și UE, încercând să evite o condamnare de 15 ani pentru participarea la furtul miliardului care a deposedat Republica Moldova de 12% din PIB.

Provine dintr-o familie de evrei cu afaceri 

Acesta s-a născut în 1987 la Tel Aviv și este fiul omului de afaceri Miron Șor. Tatăl său a emigrat în anii 1970 în Israel, unde a pus pe roate mai multe afaceri și a intrat în politică,  reprezentând evreii veniți din fosta URSS. De asemenea, a condus un business în Bulgaria. La începutul anilor 90, familia s-a întors în țară, iar până în 1994, Miron Shor deținea ,,Shor Holding”, în componența căruia fiind mai multe companii. De asemenea, a fondat filiala Rotary Club și a organizat prezentări de modă și expoziții de artă.

Margareta Tzvikm este o prietenă de familie, dar și fosta adjunctă a Sputnik Moldova și a televiziunilor lui Ilan Șor, Televiziunea Centrală și Orhei TV, ambele suspendate acum. Aceasta a povestit că Miron nu i-a interzis niciodată nimic fiului său și îl lua la negocieri când acesta era încă adolescent. 

Miron Șor a murit în 2005, iar Ilan a preluat companiile familiei când avea doar 18 ani.

„Când Miron a murit, a lăsat în urmă mulți prieteni influenți. Toți voiau să-l ajute pe Ilan, pe care îl cunoșteau de când era copil. Miron era un om modest, biroul lui era într-un hotel obișnuit cu podele scârțâitoare. Când a murit, nici nu știam că deține magazine Duty Free, credeam că conducea doar un magazin de tip butic într-un mall. Ce a ascuns tatăl său, Ilan a arătat”, a spus cineva din cercul familiei Șor care a dorit să păstreze anonimatul, relatează aceeași sursă media. 

Cu banii moșteniți, precum și cu achizițiile clandestine de clădiri de la Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Ilan a devenit curând o persoană deseori văzută în cluburile pe care le frecventa înconjurat de proprii agenți de pază. A împrumutat sute de mii de dolari de la prieteni bogați pentru a organiza aniversări fastuoase sau pentru a-și cumpăra Ferrari-ul roșu de la prietenul său, Gabriel Stati, fiul lui Anatol Stati, unul dintre cei mai bogați oameni din statul vecin. 

Căsătorit cu o interpretă din Rusia 

Publicul moldovean a aflat despre Ilan Șor, atunci când mass-media a reflectat nunta sa cu interpreta din Rusia, Jasmin, în 2011, atunci când el avea 24 de ani. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, unde la acea vreme aveau loc ședințele Parlamentului de la Chișinău. La petrecere au participat mai mulți interpreți ruși, parlamentari, dar și președinți ai țării, printre care Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Igor și Dodon. Ultimul a spus presei că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase nunți la care a participat vreodată.

Între 2009 și 2019, o serie de coaliții pro-europene au condus țara, culminând cu Acordul de Asociere cu UE din 2014, prin care s-a renunțat la regimul de vize pentru cetățeni, dar în culise au avut loc unele dintre cele mai mari scheme de corupție ale țării: concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și furtul miliardului.

În 2013, în timp ce Vlad Filat era prim-ministru, aerogara a fost cedată în mod controversat companiei, Avia Invest, pentru o perioadă de 49 de ani. Oficial, aceasta era menită să aducă investiții străine în infrastructura aeroportuară, dar, de fapt, singurii bani investiți au venit din profiturile strânse în urma exploatării aeroportului. Mai mult, o parte din bani a mers către companii deținute de Șor. Abia la sfârșitul anului 2022, o instanță de arbitraj din Stockholm a decis că aerogară ar trebui să revină în proprietatea statului.

Acum, Șor s-a orientat spre destabilizarea sectorului aviatic din țară prin intermediul operatorului de zbor Air Moldova, datoria căruia era în martie a acestui an de 115 milioane de dolari sau de trei ori mai mare decât veniturile sale, continuând să crească în fiecare lună cu 5 milioane de dolari.

Cel mai mare creditor al Air Moldova este Avia Invest, compania care ar fi a lui Șor și care ar fi deținut Aeroportul Internațional Chișinău. Operatorul de zbor nu mai deține niciun avion, închiriază câteva, iar zborurile continuă să fie amânate sau anulate. 

Celebru în urma furtului miliardului 

Dar nu asta l-a făcut celebru pe Ilan Șor, ci furtul miliardului. Iar potrivit procurorilor, schema ar fi fost pusă în aplicare în anii 2012-2014, fiind luate credite neperformante de la trei dintre cele mai mari instituții financiare, adică Banca de Economii, UniBank, Banca Socială. Banii ar fi fost scoși prin bănci letone, zone offshore și societăți cu răspundere limitată în Malta, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Hong Kong, fiind introduși mai târziu în Rusia.

Pentru a salva instituțiile financiare, a fost luat un miliard de dolari din rezervele statului în anii 2014-2015, chiar și așa băncile au dat faliment, ceea ce îi face pe unii să se întrebe dacă schema a fost una de salvare sau a reprezentat a doua etapă a furtului miliardului. 

În luna mai 2015, Andrian Candu, președintele Parlamentului de atunci și finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a publicat pe blogul său un raport despre furtul miliardului care ar fi fost elaborat de compania de investigații Kroll. Iar potrivit actului, despre care mulți cred că a fost modificat în scopuri politice, Șor a fost principalul beneficiar al schemei. A doua zi, acesta având funcția de șef al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, a fost plasat în arest la domiciliu pentru abuz în serviciu. 

O săptămână mai târziu, Șor și-a anunțat intenția de a intra în politică, așa că a scăpat de măsura preventivă. El a preluat partidul Ravnopravie de la Valerii Klimenko, un jurnalist de origine rusă care a spus că „Moldova poate fi menținută doar în interiorul granițelor Rusiei”.

Șor a schimbat denumirea acestuia sub propriul nume, iar până în data de 15 iunie, a fost fost ales primar al orașului Orhei din centrul țării, jurând că îl va transforma în... Monaco. De asemenea, că va renova toate drumurile și va oferi transport public și Wi-Fi gratuit, toate din banii lui. 

Mărturii contra lui Vlad Filat și Veaceslav Platon 

Câteva luni mai târziu, adică în octombrie 2015, Șor a declarat public că i-a oferit fostului premier, Vlad Filat, 250 de milioane de dolari pe parcursul a cinci ani, în schimbul diverselor servicii. Prin urmare, Filat a fost arestat.

Ilan Șor a depus mărturie și împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, care peste un an a fost arestat la Kiev, apoi extrădat la Chișinău. 

Liderul partidului Șor, însă nu a făcut același lucru contra oligarhului Vladimir Plahotniuc, iar oamenii din cercurile lui Filat afirmă că acțiunile acestuia s-au înscris în planul lui Plahotniuc cu privire la excluderea principalilor concurenți. Ei susțin, de asemenea, că acestea au fost un mijloc de a distrage atenția publicului și a justiției de la schemele sale de corupție.

În 2017, Șor a fost condamnat la șapte ani de închisoare, fiind găsit vinovat de fraudă și spălare de bani

În 2019, în urma schimbării peisajului politic național, atât Plahotniuc, cât și Șor au fugit din țară, iar Platon a mers pe urmele lor, doar că doi ani mai târziu, fiind acum în Londra. Iar Șor locuiește acum într-o vilă de lux din Israel, în timp ce conduce protestele antiguvernamentale din Republica Moldova.

Oamenii din jurul lui Șor 

Marina Tauber, menționată și ea în raportul Kroll privind furtul miliardului, a studiat la un liceu fondat de tatăl lui Ilan Șor, aspirând să devină tenismenă profesionistă. A absolvit în 2011 Universitatea de Stat din Moldova, fiind licențiată în Educație Fizică și Sport. A activat în cadrul Federației Moldovenești de Tenis, având funcția de manager de dezvoltare și șef adjunct. Ulterior, a condus organul, după ce în 2011, directorul acestuia, Igor Țurcan, care deținea afaceri în construcții și tutun, a murit în spital, fiind victima exploziei unei mașini cu numere de înmatriculare rusești, crimă comisă în centrul Chișinăului și rămasă nedescoperită până astăzi.

Cu trei luni înainte de moartea sa, Țurcan a menționat că „tot ce s-a întâmplat în domeniul tenisului în ultimii ani a vizat terenul Școlii Sportive Specializată de Tenis”, afirmând că „sub nicio formă nu va lăsa acest teren să fie luat”. Vicepreședinta partidului Șor a condus școala dată în perioada anilor 2015-2017.

Între timp, s-a alăturat proiectului politic al lui Ilan Șor, devenind în 2018 primar al satului Jora de Jos din raionul Orhei. Potrivit datelor ONG-ului Promo-LEX, Tauber a depășit de peste trei ori limita bugetară legală, dar Curtea de Apel a Chișinăului a respins recursul de investigare a cazului.

Tot în 2018, în timpul unui protest, Tauber a atacat doi jurnalişti cu o mătură, scandal lăsat în urmă odată ce a ajuns în 2019 deputată. Ulterior, ea și-a pierdut de mai multe ori imunitatea parlamentară, inclusiv pentru implicarea în furtul miliardului. 

Un alt reprezentant activ al partidului prorus Șor și unul din liderii protestelor antiguvernamentale este Dinu Țurcanu, președintele raionul Orhei. Acesta a devenit membru Șor în 2019, dar anterior a fost consultant al ex-vicepreședintelui Parlamentului, Iurie Roșca, care a promovat mesaje pro-Putin și anti-Ucraina. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite