PL cere să fie coborâte în bernă drapelele pe 23 august: „Se împlinesc 80 de ani de la semnarea tratatului de neagresiune dintre URSS şi Germania nazistă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele fracţunii PL din Consiliul Municipal Chişinău, Ion Cebanu, a cerut printr-o interpelare să fie coborâte în bernă drapelele Republicii Moldova de pe clădirea Primăriei Chişinău pentru data de 23 august, „când se împlinesc 80 de ani de la semnarea tratatului de neagresiune dintre URSS şi Germania nazistă”.

„Acest document cunoscut în istorie drept pactul Ribbentrop-Molotov a avut consecinţe directe asupra noastră. În urma lui, teritoriul actual al RM a fost rupt de România, a fost instaurată sovietizarea şi teroarea bolşevică. Sperăm să fi rămas o doză de luciditate la funcţionarii primăriei pentru a face un gest minim drept respect pentru toată suferinţa noastră de după 23 August 1939”, se spune într-un comunicat de presă emis de PL.

Amintim că Guvernul de la Chişinău a decis miercuri, 14 august, să declare ziua de 23 august „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare” şi zi de doliu naţional.

Pe de altă parte, Igor Dodon vrea să organizeze în această perioadă „un concert grandios”. Preşedintele a convocat o şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost discutate detalii privind organizarea, în perioada 23-25 august, a acţiunilor „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”.

Un grup de intelectuali a contestat acţiunile planificate de Igor Dodon pentru ziua de 24 august şi au menţionat că preşedintele ţării urmăreşte să ponegrească memoria miilor de basarabeni.

Un grup de organizaţii unioniste au declarat că: „Acţiunile lui Igor Dodon de a sărbători aşa-zisa eliberare a Moldovei pe data de 24 august reprezintă o sfidare a demnităţii naţionale şi a înaintaşilor noştri, care s-au jertfit pentru neamul nostru românesc”.

Operaţiunea Iaşi-Chişinău este calificată de unii istorici drept eliberare a Basarabiei de sub ocupaţia germano-română, iar de alţii – începutul ocupaţiei sovietice. Se referă la luptele dintre Armata Roşie şi aliaţii germano-români de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 1944.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite