Pictori străini atraşi de frumuseţile din Cimişlia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea la Cimişlia s-a aflat un grup de pictori din mai multe ţări, veniţi aici atraşi de frumuseţea peisajelor din raion. Miercuri, artiştii au făcut o escapadă pe malul unui lac pitoresc din satul Hârtop.

Victor Hristov, organizatorul atelierului de creaţie, reuşeşte să adune pictori deja al zecelea an. La ediţia actuală, la Cimişlia au sosit oaspeţi din Belarus, Cehia, România, Ucraina şi Moldova.

„În fiecare vară primeam vreo 40 de invitaţii să participăm la tabere de creaţie din România. Acolo ne primeau ca pe nişte împăraţi şi era firesc să răspundem şi noi la fel", a spus Victor Hristov, care aproape cinci ani s-a chinuit să convingă Ministerul Culturii să ofere bani pentru eveniment, dar aşa şi nu a reuşit.

Prima expediţie a pictorilor a fost organizată în 1997, cu susţinerea autorităţii publice locale din Cimişlia.
Dumitru Brodeţchi participă a doua oară la atelierul de creaţie. „Cimişlienii sunt foarte ospitalieri. Se vede că se bucură de noi", zâmbeşte pictorul. Mitică, după cum îl dezmiardă prietenii, susţine că participanţii învaţă unii de la alţii, fiind reprezentanţi ai diferitor şcoli şi abordând stiluri diferite. Membrii taberei de creaţie au făcut cunoştinţă la diverse expoziţii naţionale şi internaţionale şi au dorit să-şi împărtăşească experienţa.


În fiecare an pictorii lasă în Cimişlia mai multe lucrări care urmează să fie expuse la viitorul muzeu din raion. Până în prezent au fost adunate peste o sută de lucrări, zece dintre acestea fiind lăsate la Hârtop.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite