Piaţa serviciilor aeriene între Moldova şi Rusia a fost liberalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţiile pentru cursele aeriene Chişinău-Moscova, unica destinaţie reglementată până în prezent în relaţiile de transport aerian între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, au fost anulate, anunţă Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Decizia privind liberalizarea acestei destinaţii mai devreme decât se planifica anterior a fost luată în cadrul consultărilor bilaterale în domeniul transportului aerian, care au avut loc pe 24 iunie 2014 la Moscova, cu participarea autorităţilor de profil ale Moldovei şi Rusiei şi a intrat în vigoare după schimbul de note diplomatice.

Anterior, în noiembrie 2012, autorităţile aeronautice ale Moldovei şi Federaţiei Ruse au decis liberalizarea totală a pieţei aeriene începând cu noiembrie 2014, iar avansarea acestui termen a fost determinată de cererea sporită din partea pasagerilor, precum şi de interesul mai multor companii aeriene.

Potrivit estimărilor Ministerului Transporturilor, liberalizarea pieţei va determina companiile aeriene să majoreze numărul de curse operate şi să reducă costul biletelor.

Acordul privind serviciile aeriene între Moldova şi Federaţia Rusă prevede desemnarea din partea fiecărei părţi a unei singure companii aeriene, precum şi coordonarea obligatorie a numărului de curse efectuate, care se stabilea pe principiul de paritate.

Moscova este principala destinaţie a călătoriilor aeriene din Republica Moldova. Anul trecând cursele spre şi din Mosova au asigurat peste 28% din fluxul de pasagerii deserviţi de Aeroportul Internaţional Chişinău. În primele trei luni ale acestui an s-a ajuns chiar la o cotă de circa 40%. 

Potrivit unor specialişti liberalizarea mai rapidă se datorează şi faptului că Aeroportul International Chişinău a fost dat în concesiune unor companii din Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite