Persoanele cu dizabilităţi cer condiţii pentru a se putea deplasa pe stradă fără însoţitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale şi instalarea marcajelor tactile pe trotuar pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere – sunt două standarde internaţionale în domeniul accesibilităţii, adoptate la nivel naţional de către Republica Moldova.

Acestea sunt însă neglijate de autorităţile locale ale municipiului Chişinău în procesul de reparaţie a stărilor Negruzzi, Alecsandri şi a bulevardului Ştefan cel Mare. Acuzaţiile vin din partea Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ion Cibotărică, director de programe advocacy şi politici publice la acest centru, a spus că respectivele standarde au fost aprobate la nivel naţional la iniţiativa şi la insistenţa Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţiile în care autorităţile publice locale au refuzat multiplele solicitări de instalare a pavajului tactil pentru persoanele cu dizabilităţi, motivând că nu ar exista un standard naţional care ar reglementa tipul pavajului, tipul marcajului şi modul de aplicare.

„Standardele legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi sunt cerinţe obişnuite pentru orice oraş modern, european”, a spus Ion Cibotărică.

Standardele de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă prevăd asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale şi borduri nu mai înalte de 2 centimetri. Cât priveşte standardele pentru facilitarea deplasării persoanelor cu dizabilităţi de vedere, se are în vedere asigurarea marcajelor tactile, reliefate, pe trotuar. Respectivele cerinţe de accesibilitate sunt necesare pentru ca persoana cu dizabilităţi să se poată deplasa fără însoţitor.

Potrivit lui Ion Cibotărică, aceste lucruri lipseau în proiectele privind reparaţia străzilor Alecsandri, Negruzzi şi a bulevardului Ştefan cel Mare. De aceea, Centrul de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi a mers în judecată şi a obţinut câştig de cauză.

La 19 septembrie 2016, Judecătoria sect. Buiucani a obligat Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie şi întreprinderea „Chişinăuproiect” să iniţieze introducerea în proiectele de reparaţie a străzilor modificările cerute, inclusiv a celor privind instalarea pavajului tactil – lucru care, potrivit reprezentanţilor Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi, nu a fost făcut nici până astăzi. Persoanele cu dizabilităţi fac apel către autorităţi să-şi onoreze obligaţiile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite