Pensii pentru moldovenii care muncesc legal în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii care muncesc legal în Germania, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat. Totodată, cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale şi cu pensii de urmaş.

Prevederile se regăsesc în acordul semnat între Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială. Documentul a fost ratificat de către Parlamentul de la Chişinău prin votul din 6 octombrie curent, transmite IPN.

Potrivit acordului, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislaţia naţională în domeniu. Totodată, prevederile acordului vor crea condiţii favorabile pentru ca cetăţenii plecaţi peste hotare să revină în Republica Moldova, beneficiind de pensie din ambele state.

În Germania muncesc oficial 17 mii de moldoveni, în timp ce în Moldova sunt doar 36 de germani angajaţi oficial în câmpul muncii.

Republica Moldova are semnate acorduri similare cu încă 11 state.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite