Pe timp de criză, ambasada Austriei şi-a deschis un nou sediu la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile austriece au inaugurat ieri, la Chişinău, o misiune diplomatică, chiar dacă în ultima vreme au fost nevoite, din cauza bugetului auster, să închidă câteva reprezentanţe. Mai-marii ţării noastre spun că evenimentul e un semn de susţinere pentru Moldova.

Pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, reprezentanţii misiunii diplomatice au deschis uşile Ambasadei Austriei la Chişinău, care se află pe strada Alexei Mateevici 23 A. Clădirea veche din 1938, realizată în stil modern românesc, va găzdui şi Biroul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, deschis în ţara noastră în 2005.

„Avem 20 de ani de relaţii bilaterale foarte bune. Sperăm că deschiderea acestei ambasade va reprezenta începutul unor relaţii aprofundate între Austria şi Moldova, a unor relaţii mai puternice între Moldova şi UE, şi că acest lucru va spori interesul investitorilor austrieci. Nu suntem singura ţară care susţine Moldova. Aveţi un un grup mare de prieteni în UE“, a dat asigurări Michael Schwarzinger, şeful misiunii de la Chişinău.
Invitatul special al inaugurării sediului de la Chişinău a fost Reinhold Lopatka, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei. Oficialul a menţionat că evenimentul este important mai ales că are loc în perioadă de criză. „Din cauza măsurilor de austeritate, am fost nevoiţi să închidem câteva ambasade şi mă bucur că am putut deschide una aici. Avem o clădire istorică frumoasă, care reflectă ambiţia noastră de a arăta că Moldova este foarte importantă pentru noi şi că vrem să ne facem simţiţă prezenţa“, a declarat Reinhold Lopatka.

Totodată, oficialul de la Viena a menţionat că Austria va continua să ofere ajutor financiar ţării noastre. „Vom face totul ca să vă ajutăm în drum spre UE. Orice democraţie se confruntă cu probleme. Sper că nu veţi fi forţaţi să aveţi alegeri anticipate. Fiţi siguri că noi vă vom oferi suportul necesar“, a conchis secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Europene.

„Un sprijin important“

Iurie Leancă, ministrul de Externe în exerciţiu, susţine că iniţiativa guvernului austriac este un simbol de susţinere a ţării noastre. „Chiar şi fără reprezentanţă diplomatică până astăzi, prezenţa Austriei a fost remarcabilă în toate domeniile. Intrepretăm această decizie ca fiind o susţinere a procesului de transformare prin care trece Republica Moldova. Acest sprijin este extreme de important, în mod special acum, când parcurgem o situaţie deloc simplă la Chişinău“, a declarat Iurie Leancă.

De asemenea, ministrul de Externe în exerciţiu a menţionat că la fel de importantă este şi vizita secretarul de stat al Ministerului de Externe al Austriei. „Important este şi sprijinul Austriei în ceea ce numim noi în agenda europeană a Republicii Moldova. Prezenţa secretarului de stat este o altă expresie a faptului că ceea ce se întâmplă la noi nu ţine doar de viitorul Moldovei, ci în miză este şi viitorul continentului nostru“, a mai punctat Leancă.

Iurie Leancă a avut şi o rugăminte către reprezentanţii misiunii austriece la Chişinău. „În fiecare zi trec pe această stradă. Nu ştiam ce se află în această clădire. De-acum în colo voi şti că se află ambasada Austriei şi sper că în fiecare dimineaţă şi seară să auzim muzica lui Mozart mereu emanând de aici“, a spus oficialul zâmbind. 


Afaceri consulare, la Centrul Comun de Vize 

Reprezentanţa consulară rămâne însă la Centrul Comun de Vize. Anul trecut, au fost eliberate pentru 2.000 de vize pentru Austria, iar în ianuarie 2013 - 109. „Cel mai des moldovenii pleacă în Austria în sezonul de iarnă, noiembrie-ianuarie. Vara, moldovenii pleacă în special în Grecia“, a declarat Matyas Szilagyi, ambasadorul Ungariei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite