PCRM critică deschiderea unui oficiu NATO în Moldova: Cerem audieri parlamentare cu participarea premierului Filip şi a ministrului Şalaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

PCRM critică Acordul semnat între premierul Filip şi Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, privind deschiderea biroului NATO la Chişinău. Comuniştii nu înţeleg cine l-a împuternicit pe prim-ministrul de la Chişinău să semneze acest acord, în condiţiile în care Moldova este ţară parlamentară.

Într-un comunicat de presă, formaţiunea declară că societatea nu trebuie să se lase înşelată de declaraţii precum că oficiul va fi mic şi în activitatea acestuia vor fi implicate doar persoane civile. PCRM declară că, fiind ţară neutră, Republica Moldova nu poate avea un dialog militar cu Alianţa Nord-Atlantică.

Comuniştii subliniază că de mulţi ani în Moldova activează Centrul de Informare NATO, iar Moldova este parte a proiectului „Parteneriat pentru Pace”. În opinia lor, pentru o ţară neutră aceasta este mai mult decât suficient. PCRM susţine că deschiderea unui oficiu NATO înseamnă aprofundarea relaţiilor, iar acest lucru contravine Constituţiei ţării.

Partidul Comuniştilor se întreabă cine i-a oferit astfel de atribuţii premierului Pavel Filip în contextul în care Guvernul se supune Parlamentului, iar legislativul nu a examinat o asemenea iniţiativă. Fracţiunea comuniştilor cere audieri parlamentare la acest subiect, cu participarea premierului Pavel Filip şi a ministrului apărării, Anatol Şalaru.

Amintim că noul preşedinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, dar şi liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, de asemenea s-au declarat împotriva deschiderii biroului NATO la Chişinău, pe motiv că atentează la neutralitatea ţării şi va îngreuna şi mai mult rezolvarea conflictului din stânga Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite