Patru experţi americani acordă consultanţă gratuită producătorilor şi procesatorilor de fructe, legume şi lapte din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţa va fi acordată pe bază de voluntariat în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul financiar al USAID.

Companiile locale vor beneficia, pe parcursul lunii martie, de consultanţă americană gratuită în domeniile: siguranţă alimentară, producerea şi procesarea fructelor, legumelor şi laptelui, potrivit Nadejdei MOCANU, coordonatorul Programului De la Fermier la Fermier.

Astfel, în perioada 12-28 martie, Cliff Wener, expert în tehnologiile de procesare a produselor alimentare şi acordarea instruirilor în domeniu, va oferi Universităţii Tehnice din Moldova asistenţă în standardele de siguranţă alimentară la cultivarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor. Activitatea expertului va include un schimb de experienţă privind sistemul de siguranţă alimentară al SUA, evaluarea succeselor şi provocărilor cu care se confruntă producătorii moldoveni de fructe şi legume, precum şi ajustarea curriculumului universitar privind siguranţa alimentară.
Juan Guerrero, agent de extensiune şi profesor emerit în studiul animalelor la Universitatea din California, va asista, în perioada 14-31 martie, ÎI „Prenco Grigore" din satul Brânzenii Noi, raionul Teleneşti, în perfecţionarea managementului culturilor furajere şi al furajelor. Profesorul american va oferi recomandări orientate spre sporirea producţiei de lapte din contul diversificării culturilor furajere şi a optimizării raţiilor alimentare. Asistenţa se va axa, de asemenea, pe tehnologiile de semănare, pe rotaţia culturilor, procedurile de recoltare şi depozitare.

Brian Stone, fermier şi consultant în procesarea laptelui din statul american Massachusetts, va conlucra, în perioada 23 martie-8 aprilie, cu SRL Intercentre Lux din satul Frunza, raionul Slobozia, în scopul sporirii producerii şi a calităţii laptelui. Expertul va evalua situaţia actuală şi va oferi recomandări pentru optimizarea producerii, va familiariza beneficiarul cu practicile performante în domeniu şi standardele privind igiena în procesul de muls.
Agentul de extensiune horticolă cu specializare în producerea cireşelor Lynn Long va asista, în perioada 27 martie-8 aprilie, SRL Asconi din satul Puhoi, raionul Ialoveni, în sporirea productivităţii şi a calităţii cireşelor. Lynn Long va evalua proiectele beneficiarului şi terenurile destinate cultivării cireşilor pitici in sera, va stabili operaţiunile necesare înainte de plantare, precum şi cele de îngrijire şi întreţinere a livezilor până la intrarea pe rod.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite