PAS solicită un audit al Consiliului Concurenţei

0
0
Partidul Actiune si Solidaritate

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate au venit cu o iniţiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenţei. Potrivit lor, scopul acestui audit este să evalueze prestaţia acestei instituţii în ultimi ani şi să deschidă calea către schimbarea conducerii. Parlamentarii susţin că „această instituţie-cheie pentru economie, care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eşuat lamentabil”, transmite IPN.

„Incompetenţa acestei instituţii se vede cel mai bine pe piaţa petrolieră. Operatorii de pe piaţa produselor petroliere majorează sistematic preţurile, cu acelaşi procentaj, în unison, deja a cincea oară în acest an, iar Consiliul Concurenţei nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înţelegeri de cartel. La solicitarea Preşedinţiei de a elucida subiectul, Consiliul Concurenţei a declarat că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni (!), dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”. Cu părere de rău, rezultatele acestei investigaţii şi nici măcar constatările preliminare, nu sunt cunoscute nici astăzi”, a menţionat deputatul Radu Marian într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, acum, când preţurile pe pieţele internaţionale la petrol cresc, petroliştii nu întârzie nicio zi să majoreze imediat preţurile. În acelaşi timp, în primăvara şi vara anului 2020, când preţurile la petrol pe pieţele internaţionale au atins şi valori negative, companiile petroliere nu s-au grăbit să scadă preţul. De exemplu, în luna aprilie 2020, atunci când preţul de import în Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparaţie cu ianuarie 2020, preţul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeaşi perioadă. O tendinţă similară s-a păstrat şi în celelalte luni.

„Aceste fapte şi date par a fi ignorate cu desăvârşire de către Consiliul Concurenţei. Lipsa de reacţie a Consiliului Concurenţei în combaterea tendinţelor anticoncurenţiale este vizibilă şi în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piaţa lactatelor, cerealelor, metalelor etc.”, susţine parlamentarul.

În opinia sa, în aceste condiţii, se impune realizarea unui audit extern independent de performanţă a activităţii Consiliului. Potrivit lui, realizarea acestui audit a fost şi una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranşă a asistenţei macrofinanciare din partea UE din anul 2020.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite