Partidul Şor revine la proiectul care prevede alegerea procurorului general de către popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber, deputată.
Marina Tauber, deputată.

Deputaţii din Partidul politic Şor au revenit la iniţiativa legislativă, prezentată încă în 2019, care prevede alegerea procurorului general de către popor. Potrivit lor, Procuratura, care este o instituţie cheie în înfăptuirea justiţiei, trebuie să se ghideze exclusiv de buchea legii şi să se subordoneze cetăţenilor şi statului de drept, nu politicienilor, transmite IPN.

 Într-o conferinţă de presă, deputata Marina Tauber a declarat că anume locuitorii Republicii Moldova trebuie să decidă cine să fie procuror general. Potrivit parlamentarei, doar în aşa fel această funcţie şi această instituţie poate să devină apolitică.

„Din păcate, zilele acestea asistăm la mai multe evenimente care au tentă politică, şi nu juridică. Ca să nu dăm posibilitate pentru mai multe interpretări şi ca deciziile în Procuratura Generală şi în alte domenii şi instituţii, mai ales în justiţie, să nu fie luate de politicieni, trebuie, în mod obligatoriu, să luăm această decizie importantă”, a declarat parlamentara. Potrivit ei, scandalul creat în jurul suspendării din funcţie şi, apoi, reţinerii procurorului general afectează grav imaginea Republicii Moldova pe plan intern şi extern, sporind şi mai mult neîncrederea în justiţie şi în procesele democratice. Deputata spune că, atât timp cât politicienii vor controla Procuratura, reformele în domeniul justiţiei sunt zădarnice.

„Pentru a rupe acest cer vicios şi pentru a le reda oamenilor încrederea în instituţia Procuraturii, singura soluţie corectă şi eficientă este ca procurorul general să nu mai fie ales de politicieni şi de oameni ai sistemului, ci direct, de către toţi cetăţenii. Oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când se decide cine este cel care le va face dreptate”, a mai spus Marina Tauber.

În 2019, pentru iniţiativa în cauză au semnat 25 de deputaţi. Fracţiunea propune crearea unui grup de lucru, format din parlamentari, dar şi din experţi, care să se exprime pe marginea proiectului înaintat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite