Partidul Șansă, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, percheziționat de procurori. Cum introducea rublele rusești în Republica Moldova
0Autoritățile judiciare moldovene au efectuat din nou percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor. Printre acestea se numără și formațiunea Șansă, care ar fi transferat bani activiștilor săi prin intermediul bancomatelor.
Potrivit autorităților de drept, activiștii partidelor afiliate pro-rusului Ilan Șor, inclusiv cei ai formațiunii Șansă, condusă de Alexei Lungu, ar fi primit bani prin intermediul bancomatelor din diverse localități ale țării pentru a corupe alegătorii și a boicota referendumul pe tema aderării la UE din 20 octombrie.
,,De asemenea, investigațiile au documentat mai multe persoane care efectuau operațiuni Cash-In pe conturile activiștilor partidului „Șansă”. Acestor persoane li s-au creat conturi bancare la banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, iar prin aplicația „PSB”, le-au fost transferate sume de bani în ruble rusești, variind între 10.000 – 155.000 ruble (echivalent a 1.800 - 27.900 MDL), pentru a susține activitățile partidelor și influența alegerile”, anunță reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).
Procurorii anticorupție și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) au efectuat vineri mai multe percheziții, acestea fiind soldate cu ridicarea a ,,înscrisuri de ciornă, cardurile bancare pe care au fost transferate sumele de bani, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală”.
Descinderile au fost efectuate în cadrul cauzei penale pornită privind ,,finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali - săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.
Alte percheziții
În data de 9 septembrie, reprezentanții blocului Victorie al lui Ilan Șor, care ar fi primit bani pentru participarea la proteste și coruperea electoratului în timpul alegerilor, au fost vizați de noi percheziții. Atunci a fost deconspirată schema de introducere a rublelor rusești prin intermediul băncii Promsvyazbank și al aplicației PSB.
Mai exact, pentru a primi banii, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor li se creau inițial conturi bancare la banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, aceasta aflându-se sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Ulterior, li se transferau sume de bani în ruble rusești prin intermediul aplicației „PSB”. În fiecare lună, aceștia ridicau circa 14.000 de lei moldovenești, adică aproximativ 730 de euro.
,,În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, suma variind între 10.000 – 155.000 ruble (echivalentul a 1.800 - 27.900 MDL), după care activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB, iar restul banilor își rețin președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești”, au informat angajații IGP.
Blocul lui Șor
În componența Blocului Victorie/ Pobeda sunt patru formațiuni controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, mai exact Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie.
Blocul, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, nu poate participa la scrutin și la plebiscitul pe tema aderării la UE, decizia fiind luată recent de Comisia Electorală Centrală (CEC) din mai multe motive, inclusiv că denumirea blocului este asemănătoare cu cea a unei formațiuni care este parte componentă a acestuia, adică partidul Victorie, dar și din cauza suspiciunilor privind modalitatea ilegală de finanțare a blocului.
Ilan Șor, liderul blocului Victorie/ Pobeda, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova.
În luna aprilie 2023, Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când PDM, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.