Chișinăul a interzis participarea blocului Victorie al lui Șor la referendumul pe tema UE și scrutinul prezidențial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a interzis participarea blocului Victorie al oligarhului fugar Ilan Șor la referendumul privind aderarea Rep. Moldova la UE, dar și alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an, decizia fiind luată în cadrul ședinței din data de 7 august.

CEC a refuzat înregistrarea Blocului Victorie la alegeri și referendum. FOTO: Facebook
CEC a refuzat înregistrarea Blocului Victorie la alegeri și referendum. FOTO: Facebook

Autoritatea electorală a luat decizia după ce a examinat cererea de înregistrare a Blocului Electoral Victorie/ Pobeda pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale care vor avea loc în aceeași zi. 

Un membru al CEC nu a susținut refuzul înregistrării blocului, iar alți doi membri s-au abținut de la vot.

Iar majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale au respins înregistrarea cererii Blocului Electoral Victorie/ Podeda din motiv că denumirea blocului este asemănătoare cu cea a unei formațiuni care este parte componentă a acestuia, adică partidul Victorie, dar și suspiciuni privind modalitatea de finanțare a blocului, prezentarea insuficientă a actelor de înregistrare a acestuia, dar și pentru că unii membri nu au depus declarațiilor de avere. 

,,Transferul de imagine a unui partid politic declarat neconstițional prin efectuarea unor acțiuni comune de utilizare a denumirii partidului în cauză, precum și declarații publice de alegere a președintelui acestui partid în funcție de președinte al blocului nu poate fi acceptat de autoritățile de resort”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postica. 

Punctul de vedere al Blocului Victorie/ Pobeda

La ședință, blocul a fost reprezentat de membrul Adrian Cojocaru care s-a arătat nemulțumit de hotărârea CEC, calificând-o drept „o încălcare flagrantă a drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova” și menționând că aceasta va fi contestată în instanță.

În componența Blocului Victorie sunt patru formațiuni controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, mai exact Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie. 

Iar săptămâna trecută, blocul și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale, acesta fiind fostul socialist și susținătorul regimului de la Kremlin Vasile Bolea care a făcut mai multe promisiuni, printre care apropierea țării de Rusia dacă va ajunge să conducă Republica Moldova. 

 ,,Noi avem o sarcină importantă să o realizăm următoarea perioadă: în primul rând este vorba despre restabilirea relațiilor cu partenerii noștri tradiționali, cu vechii noștri prieteni, cum este Federația Rusă, Belarus, alte state din CSI”, a afirmat acesta. 

De asemenea, deputatul susține că va aduce statul în Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Kremlin.

,,Să construiesc o Moldovă puternică și suverană. Să ne eliberăm de jugul Vestului, care ne trage în prăpastie.Ce trebuie făcut pentru aceasta?Primul lucru. Să restabilim legăturile de prietenie cu Rusia și cu țările UEE”, a mai spus parlamentarul. 

O altă promisiune făcută de acesta este restabilirea ,,statutului limbii ruse”,,Dacă dorim să stabilim legături cu Rusia, acest lucru este necesar”, a conshis acesta.

Liderul blocului este la Moscova

Ilan Șor, liderul blocului Victorie/ Pobeda, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de câteva luni de justiția de la Chișinău la Moscova. 

În luna aprilie 2023, Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsă în cauza penală frauda bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când PDM, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite