Parlamentul Republicii Moldova a prelungit starea de urgență pe fondul războiului din Ucraina

0
Publicat:

Parlamentul de la Chișinău a decis luni prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență, hotărâre luată la cererea Guvernului. Premierul Dorin Recean a invocat pericolul iminent la adresa securității țării din cauza războiului din Ucraina.

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență. FOTO: Multimedia.parlament.md

55 de deputați au votat pentru prelungirea stării de urgență după ce premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a venit la Parlament, prezentând argumentele în acest sens. 

 „Războiul este lângă noi, în mod special în ultimul timp, când este bombardată infrastructura civilă din Odesa. Federația Rusă atacă vecinii noștri, îi omoară și le creează dificultăți de a trăi. Asta, indiscutabil, ne afectează și pe noi prin perturbarea lanțurilor logistice, rupturile lanțurilor de transport și războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară împotriva Republicii Moldova”, a spus prim-ministrul. 

Țara rămâne expusă războiului hibrid 

Potrivit oficialilor moldoveni, riscurile la adresa securității țării vecine sunt mari, inclusiv ,,din cauza atacurilor din imediata apropiere de frontiera NATO, în regiunile Odesa și Reni, aproape de frontiera Republicii Moldova. De asemenea, țara va fi afectată după sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, ceea ce va conduce la creșterea tranzitului de cereale prin țară. Autoritățile mai menționează că țara rămâne expusă războiului hibrid, prin promovarea informațiilor false, manipulărilor cu scop militar și violenței interetnice. În același timp, războiul din Ucraina ar putea împiedica livrările către Republica Moldova de gaze naturale și energie electrică”. 

Statul vecin se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Potrivit actului, pe durata stării de urgență, membrii CSE pot emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite